Στη ρύθμιση χρέη προς Ταμεία έως τις 2 Μαρτίου 2015
Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 2 Μαρτίου 2015 θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον νόμο που ψηφίστηκε χθες, από τη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, με δεύτερη νομοτεχνική βελτίωση προχώρησε στην προσθήκη δύο επιπλέον κλιμακίων στις εκπτώσεις των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη αλλαγή, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκαν έως την 2α Μαρτίου 2015 και όχι έως την 1η Φεβρουαρίου που αρχικά προβλεπόταν.
Παράλληλα, προστίθενται δύο νέα κλιμάκια εκπτώσεων στις προσαυξήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Ετσι, η κλίμακα περιλαμβάνει 5 περιπτώσεις, έναντι 3 που αρχικά είχαν προβλεφθεί.
Η νέα κλίμακα περιλαμβάνει:
• Εκπτωση 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής
• Εκπτωση 80%, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη του σε έως 36 δόσεις
• Εκπτωση 70%, στη ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
• Εκπτωση 60% στην περίπτωση ρύθμισης του χρέους σε 51 έως 72 δόσεις και
• Εκπτωση 50% στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη του μεταξύ με 73 έως 100 δόσεις.
Να σημειωθεί ότι το ετήσιο επιτόκιο παραμένει στο 3%, ενώ η ρύθμιση θα είναι «ανοικτή» έως τις 30 Απριλίου. Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άρθρο 31 που επαναφέρει την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε περίπτωση ασφαλιστικών οφειλών μιας επιχείρησης. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Β. Κορκίδης ζητεί τη ριζική αναδιάρθρωση ή την ολική απαλοιφή της διάταξης, καθώς όπως υποστηρίζει, «αθώοι» άνθρωποι θα ευθύνονται πλήρως, ακόμη και με την προσωπική τους περιουσία, αν έτυχε να είναι απλά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή μέτοχοι/εταίροι, χωρίς ποτέ να έλαβαν ούτε να ήταν υπεύθυνοι να λάβουν εκτελεστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διοίκησης της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, στόχος όλων πρέπει να είναι η ενθάρρυνση συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα με βελτιωτικές ρυθμίσεις και όχι ο εκφοβισμός των μελών διοικητικών συμβουλίων. «Οι ευθύνες πάντα θα υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να καταλογίζονται εκεί που αναλογούν και όχι συλλήβδην» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη «αλληλέγγυας ευθύνης» με τον τρόπο που διατυπώνεται συνιστά έναν έντονα αποτρεπτικό παράγοντα ανάληψης οποιασδήποτε επενδυτικής και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου