«Αν χρειαστεί να μπει έκτακτος φόρος, θα μπει σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν»
Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για το διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, των τεσσάρων επόμενων μηνών, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως πρωταρχικός σκοπός είναι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί για τη λύση του χρηματοδοτικού κενού. «Να αρχίσουμε να νομοθετούμε, με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» τόνισε και συμπλήρωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, με βασικούς στόχους, την αναδιάρθρωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας και τις επενδύσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα», τονίζοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν».
«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σ' αυτούς που δεν έχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαίωσε επίσης, ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους». «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε, δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει σταδιακά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ απέκλεισε αυξήσεις στον τουρισμό, τα φάρμακα, τα βιβλία και στα τρόφιμα. «Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν στο τετράμηνο της παράτασης ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου