Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Έρχεται «διόρθωση» στο «χαράτσι» των τριγωνικών συναλλαγών

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 11:59

Έρχεται «διόρθωση» στο «χαράτσι» των τριγωνικών συναλλαγών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Έρχεται «διόρθωση» στο «χαράτσι» των τριγωνικών συναλλαγών
Ρύθμιση με στόχο να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι (δηλαδή οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν υπαρκτές συναλλαγές από τις επιχειρήσεις που κάνουν τριγωνικές συναλλαγές «μαϊμού») ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Γράφει:  
Εναλλακτικά, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει μέσω υπουργικής απόφασης να εξαιρέσει τις επιχειρήσεις που όντως πραγματοποιούν εισαγωγές από χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ή χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη συνεργάσιμες» από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο 26% επί της αξίας του τιμολογίου.
Μετά την ψήφιση της διάταξης που επιβάλλει την παρακράτηση σε όλες τις συναλλαγές με τις δύο ομάδες χωρών (μη συνεργάσιμες και χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος) το υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε πολλά παράπονα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Και αυτό διότι οι συναλλαγές με τις συνολικά 57 χώρες των δύο ομάδων, αγγίζουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με συντελεστή παρακράτησης 26% επί των συναλλαγών αυτού του ύψους (οι περισσότερες αφορούν στη Βουλγαρία, στη Σαουδική Αραβία, στην Κύπρο, στην Αλβανία και στα Σκόπια) η στέρηση ρευστότητας από τις εταιρείες μπορεί να φτάσει και στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε η διάταξη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο «διαφυγής». Οποιαδήποτε εταιρεία συναλλάσσεται με τις συνολικές 57 χώρες που κατατάσσονται είτε στη μία (μη συνεργάσιμες) είτε στην άλλη κατηγορία (ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος) είναι υποχρεωμένη να πληρώνει το 26% και μετά να περιμένει τρεις μήνες για να πάρει τα λεφτά της πίσω εφόσον προηγουμένως αποδείξει ότι η συναλλαγή της είναι πραγματική και δεν εντάσσεται στις «τριγωνικές».
Το ζητούμενο τώρα για το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εταιρείες οι οποίες είναι σε θέση να αποδείξουν από την πρώτη στιγμή ότι οι εισαγωγές τους εντάσσονται στην καθημερινή επιχειρηματική τους πρακτική, να απαλλάσσονται εξ’ αρχής από την προκαταβολή του φόρου. Έτσι, αναζητείται ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών για την επικείμενη εισαγωγή χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου