Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΠΑΚ - ΙΟΒΕ Πώς «κατέρρευσε» ο κατασκευαστικός κλάδος στα χρόνια της κρίσης

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΠΑΚ - ΙΟΒΕ

Πώς «κατέρρευσε» ο κατασκευαστικός κλάδος στα χρόνια της κρίσης

Πώς «κατέρρευσε» ο κατασκευαστικός κλάδος στα χρόνια της κρίσης
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
Σημαντικές πιέσεις στην προστιθέμενη αξία και συνεισφορά του ευρύτερου τομέα των κατασκευών στο ΑΕΠ και συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού άνω του 51% καταγράφονται στην τελευταία μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ).
Η υπερφορολόγηση και η πολυνομία, αποτελούν τους κύριους παράγοντες απαξίωσης του κλάδου και των ακινήτων, όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, Πέτρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως οι προσπάθειες του Συνδέσμου εστιάζονται στην δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα εκπροσωπεί ολόκληρο τον κλάδο για καλύτερη πρόοδο και οργάνωση των κατασκευών. Ο κ. Παπαϊωάννου, αναλαμβάνοντας συντονιστική πρωτοβουλία, κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου και την Πολιτεία να συνεργαστούν με τον ΣΕΠΑΚ προκειμένου οι κατασκευές να τεθούν σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με επίκεντρο την οικονομία της χώρας, την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κλάδος των κατασκευών στην Ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση (μείωση έως και 80%) που είχε σε αυτόν η κρίση, όπως τόνισε ο Ν. Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, υπογραμμίζοντας πως η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των Κατασκευών διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ το 2013 (περίπου 4% του ΑΕΠ) από 22,5 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) το 2006.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, σημαντική ήταν η επίπτωση της απαξίωσης του κλάδου και στην απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και μειώθηκε το 2013 σε 287 χιλ. άτομα (8,7% της συνολικής απασχόλησης) από 589 χιλ. άτομα το 2008 (13% της συνολικής απασχόλησης). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% της ύφεσης από το 2008 έως το 2013 συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

Συνεισφορά...
Παρά την τεράστια πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική, όπως τονίζει η έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στην ευρύτερη οικονομία της χώρας, εκτιμάται ότι ο κλάδος συνεισέφερε το 2013 το 11% του ΑΕΠ και υποστήριξε άλλες 440,6 χιλ. θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία. Έτσι, για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο των κατασκευών στηρίζονται συνολικά 3 θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία του 2013, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, και τα 0,4 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους. Αντίστοιχα για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξία που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, εκ των οποίων οι 13 θέσεις δημιουργούνται στον κλάδο κατασκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου