Σελίδες

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Εξι μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup

Βαρουφάκης: Εξι μεταρρυθμίσεις για το Eurogroup

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι τη Δευτέρα θα πάει στο Eurogroup «με φάκελο προτάσεων με 6 μεταρρυθμίσεις για να συζητήσουμε ποιες μπορούν να γίνουν άμεσα», υποστηρίζοντας ότι η ιδέα του κ. Ντάισελμπλουμ για άμεση εκταμίευση μέρους των δόσεων έναντι υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, δεν είναι κακή.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό STAR, ανέφερε ότι «μοναδική λύση» για την Ελλάδα είναι «η αναδιάρθρωση εντός Ευρωζώνης» συμπληρώνοντας ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πώς ο κ. Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στο επιχείρημα της εξόδου από το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Μαρτίου, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα ήταν «απόλυτα σίγουρος» πως είναι εξασφαλισμένη «αν ακολουθούσα το δόγμα Παπακωνσταντίνου» που έλεγε: πρώτα η δόση. Πάντως, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε στο ΔΝΤ και στα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI.Εχουμε εξασφαλίσει τους πόρους». Αλλά σημείωσε ότι τα ομόλογατης ΕΚΤ «είναι τον Ιούλιο. Αυτό είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσηςκαι με την ΕΚΤ για την μετά τον Ιούνιο εποχή». Επίσης, ανέφερεότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης όλων των πόρων για το4μηνο», έως το τέλος Ιουνίου.
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) που έχει δανείσει 142 δις ευρώ στην Ελλάδα «δεν έχει καμία υπόσταση. Κάνει ό,τι λέει το Eurogroup».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
- Για τη νέα συμφωνία: Θα συζητήσουμε αν θα συνοδεύεται από δάνειο αυτό που θα υπογράψουμε τον Ιούνιο. Τώρα εξασφάλισα ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα τους επόμενους 4 μήνες. «Απαιτώ και θα απαιτώ να επιλυθεί ένα σύστημα τριών εξισώσεων με τρεις αγνώστους» υποστήριξε και πρόσθεσε «η Ελλάδα θα αρχίσει να βγαίνει από την κρίση όταν λύσουμε τρεις μεταβλητές, το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τη διάρθρωση του χρέους και σε σχέση με το πόσες πρέπει να είναι οι επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις». Οι αποπληρωμές χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με ρήτρα ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα να μην σκοτώνει την ιδιωτική οικονομία και οι επενδύσεις να είναι 4-8% υψηλότερες από τις αποταμιεύσεις. Επίσης, σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε κλείσει νωρίτερα από το 4μηνο τη συμφωνία». Τα αναπτυξιακά μέτρα για την μετά τον Ιούνιο εποχή θα το συζητήσουμε τώρα, υποστήριξε.
- Για τον ΦΠΑ. «Δεν πρόκειται να αλλάξω συντελεστή ΦΠΑ. Δεν θα προσέξουν την όποια αλλαγή κάνουμε». Το 23% είναι απαράδεκτο, θα ήθελα να το δω στο 15%.
- Για την ανθρωπιστική κρίση. Ξεκινάει αμέσως η αντιμετώπισή της, αλλά εξελίσσεται σταδιακά με κόστος στην αρχή στα 200 εκατ ευρώ. Ηδη έχουμε βρει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και εξοικονομήσεις από προμήθειες και ήδη συζητάμε με την ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση τέτοιου προγράμματος. Οι εταίροι μας έχουν τύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός.
- Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Είναι υπό εξέλιξη και υπό συζήτηση με τους εταίρους η ρύθμιση.
- ΕΝΦΙΑ. Είναι απαράδεκτος φόρος, αλλά «έχουμε δέσμευση για το επόμενο τετράμηνο ότι δεν θα κάνουμε σημαντικές μονομερείς κινήσεις». Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ προς το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει ένα και δύο και τρεις μήνες. «Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ ισχύει ο προηγούμενος. Και είναι πατριωτικό καθήκον να πληρώνουμε τους φόρους όσοι μπορούνε» δήλωσε.
- Για το περιουσιολόγιο. Δεν πιστεύω στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά στα εισοδήματα. Αν όμως δεν έχουμε περιουσιολόγιο δεν θα μπορούμε να αποτιμήσουμε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών.
- Για τους φορολογικούς συντελεστές. Ας φθάσουμε στο τέλος του έτους και θα δούμε.
- Για το ασφαλιστικό. Είναι τεράστιο «αγκάθι». Για να ξαναγίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό πρέπει να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσία και τα κέρδη της επενδυτικής προσπάθειας να στηρίξουν το σύστημα. Τώρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Να το στηρίζουμε.
- Για τις αντικειμενικές αξίες. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν.  Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι. Πρέπει να τις καταργήσουμε. Πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος, «αλλά αυτό είναι θέμα του επόμενου προϋπολογισμού».
- Για τη φοροδιαφυγή. Εχουμε ενοποιήσει όλες τις λίστες. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε. Εχουμε
τη διάθεση, δεν έχουμε προσωπικό στο ΣΔΟΕ. Πρέπει ναστοχεύουμε εκεί που θα έχουμε άμεση απόδοση.
- Για την εθελοντική νομιμοποίηση κεφαλαίων. Θα δοθεί η δυνατότητα σε καταθέτες να δηλώσουν πόσα έβγαλαν,   να πληρώσουν το φόρο και να ξέρουν ότι για αυτό πουδήλωσαν δεν θα διωχθούν. Δεν είναι απαραίτητο να ταεπιστρέψουν. Δεν ξέρω πότε και τι φόρο θα πληρώσουν.
- Για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εάν δεν υπάρξει κάποιος φόβος σε οποιονδήποτε πωλεί αγαθά και υπηρεσίες χωρίς αποδείξεις, ένας φόβος ότι ο επόμενος πελάτης δεν θα δουλεύει στην εφορία, δεν θα το κάνει. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.
- Για το αφορολόγητο όριο. «Αν χρειαστεί το αφορολόγητο να εισαχθεί βήμα - βήμα μέχρι το 2016, αυτό πρέπει να γίνει».
- Για έκτακτη εισφορά. Δεν θα βάλω έκτακτο φόρο. Αν χρειαστεί, δεν θα αφορά τους συνήθεις υπόπτους.
- Για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Φέτος ο στόχος μας είναι να επιτευχθεί 1-1,5% του ΑΕΠ.
- Για το μισθολόγιο της ΔΕΗ. Δεν έχω ακούσει για αυξήσεις. «Αν έχει συμβεί αυτό, έχω πρόβλημα».
- Για τον κ. Σόιμπλε. Είναι αλήθεια αυτά που είπα. Κάνω κομπλιμέντα εδώ και χρόνια. Είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής με παλαιούς οραματιστές για την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο Σόιμπλε. Εισαι σε συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της Ευρώπης.
- Η κυρία Μέρκελ να φτιάξει ένα «Μέρκελ plan», αλά «Μάρσαλ plan».
- Για τον κ. Σαμαρά. Δεν του συμπεριφέρθηκαν σωστά οι εταίροι μας. Του είχαν υποσχεθεί κάποια πράγματα που δεν του τα έδωσαν. Η δική μου η κρίση, όμως, είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργούσε.
- Σε ερώτηση πολίτη «να μείνω ή να φύγω από τη χώρα», ο υπουργός απάντησε "δεν μπορώ να σας το συστήσω. Θα ήθελα να μείνετε, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω τέτοια συμβουλή είναι δική σας απόφαση".
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου