FT- 4+1 "στοιχήματα" στην οικονομία
Πρώτη καταχώρηση: 05/03/2015 - 04:47
Τελευταία δημοσίευση: 06:17Οικονομία
H Ελλάδα «έχει γυρίσει σελίδα», πιστεύει o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά οιοικονομικές προοπτικές δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης λένε οι Financial Times (FT).
Αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο, λέει η λονδρέζικη οικονομική εφημερίδα, βρίσκεται αντιμέτωπος με πέντε αντίθετους ανέμους.
Δείτε πέντε διαγράμματα που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τους FT, ως οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
1. Η οικονομία συρρικνώνεται και πάλι….
Η κρίση άφησε βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ της χώρας να έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 25% από το 2008 έως το 2013.
2. …. και η βουτιά δεν έχει σταματήσει
Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν πως η βουτιά στην παραγωγή πιθανότατα συνεχίστηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον βιομηχανικό κλάδο υποχώρησε στο 48,3 τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 48,4 το Φεβρουάριο. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται κάτω από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση (ύφεση).
3. Ο αποπληθωρισμός επιδεινώθηκε
Η Ελλάδα έχει βουλιάξει στη δίνη του αποπληθωρισμού εδώ και δύο χρόνια. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση ήταν το Φεβρουάριο του 2013.
Η τάση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, με τον αποπληθωρισμό να διαμορφώνεται στο -2,8% τον Ιανουάριο.
4. Η ρευστότητα της κυβέρνησης εξαντλείται
Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να επιστρέψουν σε βιώσιμο δρόμο τα δημοσιονομικά της Αθήνας.
Οι συνταγές της αυστηρής λιτότητας που έφεραν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχικά απέτυχαν να βελτιώσουν την κατάσταση στα δημόσια ταμεία, καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση οδήγησε σε απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων.
5. Οι καταθέτες τρέπονται σε φυγή
Η ελληνική κρίση συνοδεύτηκε από σταθερές εκροές ρευστότητας από τους αγωγούς του τραπεζικού κλάδου.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν από 240 δισ. ευρώ στα 150 δισ. ευρώ μεταξύ 2009 και 2012. Κινητήριος δύναμη ήταν ο φόβος για ενδεχόμενη αποχώρηση της Αθήνας από το ευρώ, που θα επέβαλε περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και επιβεβλημένη μετατροπή όλων των καταθέσεων στις νέες -βαριά υποτιμημένες- δραχμές.
Πηγή: FT
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου