Σελίδες

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2000 «Βόμβα» πόθεν έσχες για χιλιάδες φορολογούμενους - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2000

«Βόμβα» πόθεν έσχες για χιλιάδες φορολογούμενους - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

«Βόμβα» πόθεν έσχες για χιλιάδες φορολογούμενους - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί
Της Μαρίας Βουργάνα
«Βόμβα» πόθεν έσχες απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους που βρίσκονται έκθετοι απέναντι στην εφορία καθώς αδυνατούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έχουν αρχίσει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων από το 2000 και βλέπουν καταθέσεις που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν υψηλές καταθέσεις αλλά πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους. Στους φορολογούμενους αυτούς, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, θα τους δοθεί η δυνατότητα-ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τα ποσά αυτά μέσω αναδρομικών τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία προκειμένου να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποκαλύπτουν, μεταξύ των άλλων, και το μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.
Το θέμα «καίει» κυρίως τους φορολογούμενους που προχώρησαν στην πώληση των ακινήτων τους σε τιμή πολύ υψηλότερη της αντικειμενικής αξίας, κυρίως την περίοδο 2000-2007, όπου η οικοδομή γνώριζε ημέρες δόξας και οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας κατέγραφαν αύξηση κατά 308%, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά 300% και στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%.
Διασταυρώσεις
Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, έχει προκύψει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής δεν εμφανίζεται στα συμβόλαια, αλλά φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι φορολογούμενοι αυτοί αναπόφευκτα θα περάσουν σύντομα από την εφορία για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, όπου θα εμφανίσουν τα επιπλέον χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση των ακινήτων και να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο.
Όμως, δεν είναι μόνο οι ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, που αποκόμισαν σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση ακινήτων τους λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής τιμής τα οποία δεν εμφάνισαν στη φορολογική τους δήλωσης. Υπάρχει και μεγάλος αριθμός εταιρειών και εμπλεκόμενων του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από την φοροδιαφυγή εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας, με «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών μόλις πριν από λίγους μήνες διόρθωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κτηματαγορά εφαρμόζοντας το «πόθεν έσχες» στο συνολικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία.
Οι εντολές που έχουν δοθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι με ταχείς διαδικασίες και να κληθούν όσοι έχουν κρύψει εισοδήματα να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν οικειοθελώς τους φόρους που αναλογούν στα κρυφά εισοδήματά τους ή αν θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.
Τα ονόματα πολλών φορολογούμενων «φιγουράρουν» στις κάθε λογής λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων κ.λπ.) που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του εισπρακτικού αποτελέσματος από το πεδίο της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές, μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει 725 εκατ. ευρώ.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για όλες τις λίστες και τα CD με τα εμβάσματα, θα κινηθεί συνδυαστικά, συγκρίνοντας τα σκόρπια ευρήματα. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που βρίσκονται σε περισσότερες από μια λίστες, γεγονός που χρήζει διεξοδικής διερεύνησης.
Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς κι εκείνοι θα προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και στις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες παραδοσιακά επενδύσουν σε μετρητά και ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου