Σελίδες

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εμπόριο ενσήμων με ψεύτικα μεροκάματα στη Βέροια

Εμπόριο ενσήμων με ψεύτικα μεροκάματα στη Βέροια

Πρώτη καταχώρηση: 01/04/2015 - 09:49
Τελευταία δημοσίευση: 10:12Οικονομία
Εμπόριο ενσήμων με ψεύτικα μεροκάματα στη Βέροια
Εμπόριο... ενσήμων έκαναν επιτήδειοι στη Βέροια, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να καταβάλλει συντάξεις σε μη δικαιούχους. Οι «ασφαλισμένοι» εμφανίζονται να δουλεύουν ακόμα και από την ηλικία των έντεκα ετών για να συμπληρώσουν στα χαρτιά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και μάλιστα το ΙΚΑ έστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο σε όλα τα υποκαταστήματά του. Μέχρι τώρα το υποκατάστημα της Βέροιας έχει εντοπίσει 23 περιπτώσεις αλλοίωσης ασφαλιστικών βιβλιαρίων και μάλιστα σε 15 περιπτώσεις έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές.
Σε 10 περιπτώσεις έχει διακοπεί η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης και έχει καταλογιστεί ποσό 135.301 ευρώ. Το «κουβάρι» έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται και οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε συντάξεις που είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στις περιπτώσεις που έχουν αποκαλυφθεί οι «ασφαλισμένοι» εμφανίζουν ένσημα από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπου υποτίθεται πως είχαν απασχοληθεί (και οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο που έχει σταλεί στα υποκαταστήματα του Ταμείου). Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΙΚΑ προκύπτει πως το κύκλωμα χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους για να δημιουργήσει τις... κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των «πελατών» του. Σε ορισμένες περιπτώσεις έβρισκε δελτία ασφαλιστικής ταυτότητας και εισφορών (ΔΑΤΕ) με επικολλημένα ένσημα από άτομα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη.
Στη συνέχεια «αντικαθιστούσε» το όνομα του δικαιούχου με αυτό του υποψήφιου συνταξιούχου. Σε άλλες υποθέσεις σε ασυμπλήρωτα ασφαλιστικά βιβλιάρια, επικολλούνταν ένσημα από αυτά που δεν είχαν δοθεί εκ μέρους των επιχειρήσεων στους πραγματικά απασχοληθέντες. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν το ότι σε μερικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, δεν τηρούνταν αντίγραφα μισθολογίων στα υποκαταστήματα του Ταμείου. Στην πορεία «φρόντιζαν» να προσκομιστούν μισθολόγια στο υποκαταστήματα του ΙΚΑ αμφιβόλου προελεύσεως αλλά και γνησιότητας.
Μιλώντας στο «Έθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, τονίζει πως «παρά την αποκάλυψη και τις ακυρώσεις ενσήμων καθώς και τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δράση των εμπλεκομένων συνεχίζεται! Επειδή η ζημία που υφίσταται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικότερα το ελληνικό Δημόσιο από παράνομα χορηγηθείσες συντάξεις και των παροχών που απορρέουν από αυτές είναι σημαντική και κατά συνέπεια ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη διοίκηση, ζήτησα την άμεση παρέμβαση και την ταχεία διερεύνηση των υποθέσεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα καθώς και τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων από πλευράς του για να σταματήσει η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα».
Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί από το ΙΚΑ:
Γυναίκα με αρχικά Ι. Μ. υποτίθεται πως είχε πραγματοποιήσει 3.934 ημερομίσθια. Από τον έλεγχο των μισθολογίων των επιχειρήσεων που τηρούνται στο αρχείο του Ταμείου δεν βρέθηκε καταχωρισμένη για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μάλιστα εμφανίζεται να έχει ασφαλιστεί το 1966, οπότε και ήταν 11 ετών! Με πια προσεκτική εξέταση του «φακέλου» διαπιστώθηκε πως είχαν γίνει παρεμβάσεις στα στοιχεία της, στον αριθμό μητρώου, στις ημέρες εργασίας, στις αποδοχές-εισφορές. Ο χρόνος ασφάλισης ακυρώθηκε και η ασφαλισμένη παραδέχτηκε πως ήταν εικονικά τα συγκεκριμένα ένσημα και επέρριψε την ευθύνη σε τρίτα πρόσωπα. Μάλιστα κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά και καταλογίστηκε το ποσό των 9.817 ευρώ. Άνδρας με αρχικά Κ. Π. εμφανιζόταν να έχει πραγματοποιήσει 1.722 ημέρες ασφάλισης και σύμφωνα με τα ένσημα που είχε παρουσιάσει ξεκίνησε την... εργασιακή του πορεία σε ηλικία 13 ετών. Έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά και ακυρώθηκε ολόκληρος ο χρόνος ασφάλισής του.
Αξίζει να σημειωθεί πως το δελτίο ασφαλιστικής ταυτότητας και εισφορών φέρεται ανακεφαλαιοποιημένο για 1.232 ημερομίσθια από υπάλληλο του υποκαταστήματος. Όμως όπως προέκυψε από τον έλεγχο, η ανακεφαλαίωση δεν έγινε από την υπάλληλο, ενώ τα στοιχεία του ασφαλισμένου είναι εμφανώς παραποιημένα. Γυναίκα με αρχικά Ν. Β. φερόταν να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ 2.858 ημερομίσθια.
Εξετάζοντας την υπόθεση οι υπάλληλοι είδαν διορθώσεις στα στοιχεία, ενώ υπήρχε μεγάλη διάσταση ανάμεσα στην τηρούμενη πρακτική επικόλλησης των ενσήμων και σε αυτή που τηρήθηκε στο συγκεκριμένο ΔΑΤΕ. Δηλαδή ενώ καταγράφονται ανά μήνα τα στοιχεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτά ήταν καταχωρισμένα ανά εξάμηνο ή ακόμα και ανά έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ένα ασφαλιστικό βιβλιάριο να είναι επικολλημένα 1.473 ένσημα και 1.385. Και στην περίπτωση αυτή ακυρώθηκε ο παραπάνω χρόνος εργασίας και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Διαβάστε επίσης:
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου