Σελίδες

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Αν πέσει ένας, όλο το σύστημα καταρρέει»

«Αν πέσει ένας, όλο το σύστημα καταρρέει»

diethnes_nomismatiko_tameio_dnt.jpg

Οι ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις της έκθεσης δεν εμπόδισαν πάντως τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ από το να δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική κρίση
Αμετάβλητες διατήρησε τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία φέτος και το 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρ΄ ότι θεωρεί ότι η χώρα μας μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους πολιτικούς κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης.
Στην εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο προέβλεψε (όπως ακριβώς και τον περασμένο Ιανουάριο) επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, υποχώρηση της ανεργίας και απομάκρυνση του αποπληθωρισμού. Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί από 0,8% πέρυσι σε 2,5% το 2015 και σε 3,7% το 2016. Σε τριμηνιαία βάση το ΔΝΤ προβλέπει μάλιστα ότι στο δ΄τρίμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευτεί με ρυθμό ανάπτυξης 4% από 1,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά θα υποχωρήσει από 26,5% πέρυσι σε 24,8% φέτος και σε 22,1% το 2016, ενώ για τον πληθωρισμό αναμένει αντίστοιχα ότι από το περυσινό -1,4% πέρυσι θα προσεγγίσει το -0,3% φέτος και το +0,3% το 2016.
Για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένει την υποχώρησή του από 2,7% του ΑΕΠ πέρυσι σε 0,8% φέτος, ενώ για το 2016 ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ίσο με το 0,7% του ΑΕΠ.
Τέλος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει ότι από 0,9% του ΑΕΠ πέρυσι θα διαμορφωθεί σε 1,4% του ΑΕΠ φέτος και 1,1% το 2016.
Οι ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις της έκθεσης δεν εμπόδισαν πάντως τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ από το να δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική κρίση. «Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν κάτι που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, τότε η ευρωζώνη θα μπορέσει να το αντέξει, αλλά η σχετική μετάβαση δεν θα είναι ομαλή», συμπλήρωσε.
Κόστος άνω των 200 δισ.
Πάντως, η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Exotix ποσοτικοποίησε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας «μετάβασης» και διαπίστωσε ότι οι ζημιές που θα πλήξουν την Ευρώπη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα είναι σημαντικές. Οι υπολογισμοί της δείχνουν ότι οι πιθανές ζημιές του επίσημου τομέα της Ε.Ε. από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη της Ελλάδας λόγω μιας στάσης πληρωμών θα μπορούσαν να φτάσουν τουλάχιστον τα 200 δισ. ευρώ.
«Παρότι αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, οι ζημιές αυτές θα μπορούσαν να εξανεμίσουν τα κεφάλαια των πληττόμενων ευρωπαϊκών οργάνων της ΕΚΤ και του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ESM, απαιτώντας την άμεση και εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ενδεχομένως θα προκαλούσαν πανικό στις αγορές.
Γεωπολιτικές επιπτώσεις
»Εκτός του οικονομικού κόστους όμως ένα Grexit θα είχε και τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, αφού η Ευρώπη θα είχε πλέον να διαπραγματευτεί με ένα δυνητικά πτωχευμένο κράτος στα νώτα της, διακινδυνεύοντας την απομάκρυνση ενός σημαντικού της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ προς την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του οικονομικού αναλυτή της Εxotix, Τζέικομπ Κρίστενσεν.
«Η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τη χορήγηση ενός νέου πακέτου διάσωσης και κάποια ελάφρυνση του χρέους δείχνει έτσι μικρό τίμημα έναντι πολύ μεγαλύτερου οικονομικού και πολιτικού κόστους» συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι στο τέλος τα δύο μέρη θα έλθουν σε συμφωνία, πιθανότατα τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Τα ίδια όμως και χειρότερα πιστεύει ότι θα συμβούν στην Ευρώπη σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας και η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Μιλώντας χθες στη Γερμανία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του G7 η Μογκερίνι προειδοποίησε ότι «αν πέσει ένας, τότε όλο το σύστημα καταρρέει». «Η υπόλοιπη Ε.Ε. θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά και δικό της. Η Κοινότητα θα πρέπει να δείξει ευελιξία όχι μόνο στο όνομα της αλληλεγγύης, αλλά κυρίως προς όφελος του κοινού συμφέροντος», συμπλήρωσε.
Σε ένα τέτοιο κλίμα και εν μέσω των τελευταίων τρομολαγνικών δημοσιευμάτων της Βild, των Financial Times και των «άλλων παιδιών» του διεθνούς Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε στην ίδια εκδήλωση το αυτονόητο, την αποφυγή δηλαδή της επιπόλαιας συζήτησης περί ενός Grexit και τη σοβαρή αναζήτηση λύσης... Είθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου