Σελίδες

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τα λαθραία ποτά πωλούνται ακόμα και μέσω του Internet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Τα λαθραία ποτά πωλούνται ακόμα και μέσω του Internet

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε «παράδεισο» για τη λαθρεμπορία ποτών έχει μετατραπεί η Ελλάδα, ειδικά την τελευταία 5ετία, με τους «επαγγελματίες» της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας να γίνονται ολοένα και πιο ευρηματικοί στην πώληση προϊόντων χωρίς την καταβολή των απαιτούμενων ειδικών φόρων και δασμών. Η εισαγωγή λαθραίων ποτών στην αγορά πέρα από τις «παραδοσιακές» μεθόδους που καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου (εισαγωγή από χώρες με πολύ χαμηλότερη φορολογία, όπως η Βουλγαρία, παράνομη διακίνηση τσίπουρου σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο μέσω εταιρειών εφοδιασμού πλοίων κ.λπ.) γίνεται πλέον ακόμη και μέσω… e-shops ή και σελίδων στο Facebook. Οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο μόνο από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 250-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τη συρρίκνωση των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου ειδικά μετά το 2010.
Με δεδομένη τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας κάθε είδους, ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να προταθούν λύσεις. Οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς πέραν των τελωνειακών αρχών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, θα εμπλακούν και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κ. Νικολούδη, ακόμη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε διαδικασία επικαιροποίησης βρίσκεται και η μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο, η οποία ήδη από το 2013 έχει καταδείξει έξαρση του λαθρεμπορίου. Το 2012, εκτιμήθηκε ότι διακινήθηκαν περισσότερα από 8,2 εκατ. λαθραίες φιάλες με συνολικό κόστος για το Δημόσιο (αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ) τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ. Εξαρση είχε εντοπιστεί και στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα αποσταγμάτων. Η παράνομη διακίνηση τσίπουρου είχε υπολογιστεί από τον ΙΟΒΕ σε τουλάχιστον 10,8 εκατ. λίτρα με ετήσιες απώλειες εσόδων επιπλέον 97,7 εκατ. ευρώ, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ανεβάζουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις παράνομες ποσότητες (18 εκατ. λίτρα), αλλά και τις απώλειες για τα κρατικά ταμεία (163 εκατ. ευρώ).

«Κερκόπορτα» για την έξαρση του λαθρεμπορίου θεωρείται από εκπροσώπους του κλάδου η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας τη διετία 2009-2010. Ο συνδυασμός της αύξησης του ειδικού φόρου κατά 125% αλλά και του ΦΠΑ από το 19% στο 23% είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει η 5η χώρα με την υψηλότερη φορολογία σε ολόκληρη την Ευρώπη (ή η 1η αν ληφθεί υπόψη και το διαθέσιμο εισόδημα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν ότι κατέστη μακράν η «ακριβότερη» σε επίπεδο φόρων χώρα στη γειτονιά της, κάτι που αυτομάτως κατέστησε εξαιρετικά συμφέρουσες τις παράνομες εισαγωγές λαθραίων ποτών κυρίως από τη Βουλγαρία, η οποία μάλιστα είναι και χώρα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα τα προϊόντα να μην περνούν από τελωνείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ειδικός φόρος ανά 100 λίτρα καθαρής αλκοόλης διαμορφώνεται στα 2.550 ευρώ, όταν στη Βουλγαρία είναι 562 ευρώ, στην Ισπανία 9.134 ευρώ, στην Ιταλία 942 ευρώ, στην Κύπρο 957 ευρώ και στη Ρουμανία 1.000 ευρώ.

Η ολοκλήρωση των επαφών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στους εκπροσώπους του κλάδου αναμένεται να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, αλλά και των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι:

• Η αλλαγή του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές και να αυξηθούν τα πρόστιμα.

• Η αλλαγή στο σύστημα του «χύμα αποσταγμάτων» έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, η διακίνηση να γίνεται πλέον με τιμολόγια και παραστατικά και όχι με τη διαδικασία των αγροτικών προϊόντων.
• Αυστηρότερες ποινές προτείνονται και για τα μπαρ ή τα κέντρα που θα συλλαμβάνονται να διακινούν λαθραία προϊόντα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου