Σελίδες

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο τραπέζι ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%

Στο τραπέζι ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%

varoufakis.jpg

Από τις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε προϊδεάσει για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος αποτελεί διακαή πόθο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το 2010, όταν η Ελλάδα εισήλθε στο τούνελ των μνημονίων, παίζουν τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης με το Brussels Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 16% ο οποίος θα επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα, τα βιβλία, τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων, για τα οποία σχεδιάζεται ένας χαμηλός συντελεστής μεταξύ 6,5% και 8%. Οι δανειστές ωστόσο πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερο συντελεστή για κάθε εξαίρεση που ζητάει η Ελλάδα από τον ενιαίο συντελεστή, ο οποίος προτείνουν να είναι 15%, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάγονται σ’ αυτόν και τα τρόφιμα.
Οι συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν, αφήνοντας όμως πίσω τους θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το ύψος του οποίου αποτελεί το ζητούμενο για την οριστικοποίηση του ενιαίου συντελεστή. Οι δανειστές ζητούν μετ’ επιτάσεως να «κλείσει» συνολικά το θέμα του ΦΠΑ σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ενταχθεί το «πακέτο» στην πρώτη δέσμη μέτρων και να μη μείνει για τον Ιούνιο μαζί με τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακό, ασφαλιστικό, συντάξεις κ.λπ.).
Αν προχωρήσει το σενάριο των δύο συντελεστών, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση:
► Τα είδη που υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως ένδυση-υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 16%.
► Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια-καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά., θα μεταφερθούν, επίσης, στο 16%.
►  Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα, που εντάσσονται τώρα στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή που θα καθιερωθεί. Υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία να παραμείνει το 6,5%, το οποίο αποτελεί το 50% του μεσαίου συντελεστή (13%), κι η άλλη είναι το 8% (το μισό δηλαδή) του νέου ενιαίου συντελεστή.
Πλήγμα
Η μετάταξη βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 16% θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις τιμών εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης.
Στο «καλάθι της νοικοκυράς», ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι: για ένα κιλό ζάχαρη, με σημερινή τιμή 80 λεπτών, η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 2 λεπτών του ευρώ, σε ενάμιση λίτρο γάλα των 1,70 ευρώ η αύξηση οδηγεί την τιμή στο 1,745 ευρώ, σε ένα λίτρο λάδι με τιμή 5,80 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 15 λεπτά, αλλά για έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 120 ευρώ, η επιβάρυνση είναι 3,1 ευρώ.
Στον αντίποδα, για την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού με τιμή 150.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 23%), ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 16% οδηγεί την τιμή σχεδόν 9.000 ευρώ χαμηλότερα, στα 141.463 ευρώ, για ένα αυτοκίνητο 15.000 ευρώ, η τιμή υποχωρεί στα 14.146 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τιμή 60 ευρώ, η μείωση του συντελεστή οδηγεί την τιμή στα 56,5 ευρώ.
Στην περίπτωση ενιαίου συντελεστή, μεγάλη ζημιά θα προέκυπτε για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου ισχύει ο χαμηλός συντελεστής, μειωμένος μάλιστα κατά 30%.
Από το πού θα... κάτσει η μπίλια με τον ενιαίο συντελεστή θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του φόρου. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου με αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με το σύστημα αυτό, η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοποίησης της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σε αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο (ΦΠΑ) και σε αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση.
Προβλέπεται επίσης:
► Η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
► Η εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.
Ο Βαρουφάκης
Από τις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης -που χθες λόγω της κρίσιμης φάσης των συζητήσεων με τους θεσμούς πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τη διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group- είχε προϊδεάσει για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Οπως είχε δηλώσει τότε: «Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών, και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ (33%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου