Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ακόμη και μόλις κλείσουν τα 50 έτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ακόμη και μόλις κλείσουν τα 50 έτη

Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ακόμη και μόλις κλείσουν τα 50 έτη
Τρόμο προκαλούν οι ανατροπές που έρχονται στο ασφαλιστικό, κυρίως με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης που επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες.
Υπάρχουν, ωστόσο περιθώρια για έξοδο από τον εργασιακό βίο ακόμη και στα 50 έτη για γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο δημόσιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η τελευταία αυτή ευκαιρία αφορά πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένες για τις οποίες πάντως υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση
Για παράδειγμα, όσες ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, στο Δημόσιο, βγαίνουν στη σύνταξη και με 24,5 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας εφόσον είχαν ανήλικο παιδί στη 15ετία. Στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, αντίστοιχα για την ίδια κατηγορία (ασφαλισμένες πριν από το 1983) υπάρχει όριο ηλικίας που είναι το 50ό έτος για όσες είχαν ανήλικο με 17 έως 25 έτη ασφάλισης κατά περίπτωση.
Στο ΙΚΑ, η «έξοδος» από τα 50, με ανήλικο παιδί, είναι μόνο για μειωμένη σύνταξη και με την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένες είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν από το 1993.
Στον ΟΑΕΕ δεν προβλέπεται ανάλογη διάταξη, αλλά οι γυναίκες αποχωρούν με τα ίδια όρια ηλικίας που ισχύουν για τους άνδρες.
Στο ΕΤΑΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι έως 2 έτη χαμηλότερα (58ο και 59ο έναντι 60ού για τους άνδρες) για όσες συμπληρώνουν την 35ετία έως το 2012.
Στον ΟΓΑ δεν υπάρχουν ευνοϊκά όρια ηλικίας και οι αγρότισσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος μόνον όταν κλείσουν το 67ο έτος και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στον Οργανισμό.
Σε όλους τους φορείς υπάρχουν πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις όταν πρόκειται για σύνταξη λόγω αναπηρίας ή ανάπηρου μέλους της οικογένειας, καθώς και για σύνταξη λόγω θανάτου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου