Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Οι δανειστές απαιτούν να ανοίξουν εργασιακά και συνταξιοδοτικό

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι δανειστές απαιτούν να ανοίξουν εργασιακά και συνταξιοδοτικό

Οι δανειστές απαιτούν να ανοίξουν εργασιακά και συνταξιοδοτικό
Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τους δανειστές, ενώ σε ό,τι αφορά άλλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το θέμα του κατώτατου μισθού, αφήνουν την πόρτα ανοιχτή σε συμβιβασμούς: Αυτό αποκαλύπτει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορέσει να προσφέρει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα αναμορφωθεί το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, οι πιστωτές θα φανούν επιεικείς σε απαιτήσεις που εγείρουν σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει τρίτος αξιωματούχος που μιλά υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις», αναφέρει και ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel. «Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους, στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα», εξηγεί.
Οι διαπραγματεύσεις επί των συντάξεων, των μισθών και άλλων επίμαχων ζητημάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ορισμένοι Ευρωπαίοι, όπως ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία.
Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχτούν την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010-12, σύμφωνα με τα όσα λένε στο Bloomberg οι δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα δεδομένα των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, θα μπορούσαν να είναι «ανοιχτοί» σε μια πιο σταδιακή αύξηση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο της οικονομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια αποδεκτή συμφωνία θα περιλάμβανε το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αναφέρει στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ένας άλλος λέει πως αν γίνει πράξη η υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, θα εξαφανίσει τα 2/3 από όσα έχουν υποσχεθεί οι Έλληνες να κάνουν.

Στο σύνολό τους, οι πιστωτές δείχνουν να είναι έτοιμοι προς μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη της Γερμανίας που είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εάν θέλει να πάρει τα υπολειπόμενα χρήματα της διάσωσης.
Στο εργασιακό αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι τις συζητήσεις για τον συγκεκριμένο τομέα, έτοιμη για παραχωρήσεις. Ειδικά το εργασιακό, γράφει η εφημερίδα, θεωρούνταν θέμα ταμπού για την Αθήνα. Μετά και την κατάθεση νέας πρότασης μεταρρύθμισης από την ελληνική πλευρά, έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
«Μόνο όταν συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 7,3 δισ. ευρώ».
Η εφημερίδα κάνει λόγο και για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.
«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασαν για άλλη μια φορά την Τετάρτη για την περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας». Η Αθήνα φέρεται να έχει ζητήσει αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ της έκτακτης ρευστότητας.
πηγές: Bloomberg, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου