Σελίδες

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Bloomberg View: Οι πολυεθνικές, η Ελλάδα και η "απεργία" επενδύσεων

Bloomberg View: Οι πολυεθνικές, η Ελλάδα και η "απεργία" επενδύσεων

Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2015 - 08:15
Τελευταία δημοσίευση: 09:04Οικονομία
Bloomberg View: Οι πολυεθνικές, η Ελλάδα και η απεργία επενδύσεων
Μια σειρά πολυεθνικές εταιρείες έχουν τόσο μεγάλη κεφαλαιοποίηση και συγκέντρωση ρευστού, που θα μπορούσαν να «διασώσουν» την Ελλάδα, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg View.
Μια σειρά πολυεθνικές έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια σε ρευστό και δεν ξέρουν τι να το κάνουν, αναφέρει ο Λέονιντ Μπερσίντσκι. Για παράδειγμα η Apple και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να αγοράσουν μέρος του χρέους της Ελλάδας κι έτσι να βοηθήσουν να μειώσει το χρέος της και σε αντάλλαγμα να πάρουν χαμηλή φορολογία, αναφέρει.
Το 2012, στη γενική συνέλευση της Apple, ένας επενδυτής ρώτησε τον Τιμ Κουκ εάν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τα αυξανόμενα μετρητά της εταιρείας- έφταναν στα 97,6 δισεκατομμύρια τότε- για να αποκτήσει την Ελλάδα, θυμίζει ο Λέονιντ Μπερσίντσκι. Ο Κουκ είχε απαντήσει: «Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό». 
Στην Ελλάδα, της αποτυχημένης ανάπτυξης, το χρέος έχει εκτοξευθεί στο 175% του ΑΕΠ και παρέμεινε μη βιώσιμο. Στο μεταξύ, η Apple υπερδιπλασίασε το «θησαυρό» της, που σήμερα φτάνει στα 194 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η εταιρεία καταβάλει γενναία μερίσματα και επαναγοράζει μετοχές, αλλά τα μετρητά συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεν υπάρχει τρόπος να επενδυθούν όλα, σημειώνει. Το ίδιο ισχύει και με άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, σημειώνει ο ίδιος αναλυτής.
Οι μη χρηματοπιστωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν 1,73 τρισεκατομμύριο σε ρευστό, 4% πάνω από αυτό που διέθεταν πριν από ένα χρόνο, ενώ 1,1 τρισ. από αυτό ανήκει στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Moody's. Οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το σχόλιο στο Bloomberg View. Οπότε η ιδέα των πέντε μεγαλύτερων κατόχων μετρητών που θα μπορούσαν τώρα να «σώσουν» την Ελλάδα και να ωφεληθούν από τη διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα.
Απροθυμία επενδύσεων
Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ για να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες. Για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία τώρα. Αλλά αυτή η δυνατότητα αγνοείται, γράφει. Και από ό,τι φαίνεται «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς την πτώχευση και οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν», καταλήγει.
Ο ίδιος βέβαια δεν απαντά στο ερώτημα γιατί αυτοί οι κολοσσοί της «τέχνης του επιχειρείν» κάθονται σε βουνό από ρευστό και δεν το επενδύουν. Η λεγόμενη «απεργία» επενδύσεων που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν προσδοκούν ικανοποιητικές μελλοντικές κερδοφορίες, οπότε προτιμούν το ρευστό που συσσωρεύουν από προηγούμενα κέρδη να τo διοχετεύουν στα χρηματιστήρια (επαναγορές μετοχών κα.) φτιάχνοντας νέες φούσκες έτοιμες να σκάσουν.
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου