Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η "ελληνική τραγωδία" σε διχασμένο G7 στη Δρέσδη

Η "ελληνική τραγωδία" σε διχασμένο G7 στη Δρέσδη

Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2015 - 13:21
Τελευταία δημοσίευση: 14:05Οικονομία
Η ελληνική τραγωδία σε διχασμένο G7 στη Δρέσδη
Η «ελληνική τραγωδία» αναμένεται να έχει την τιμητική της, στη σκιά των παγκόσμιων ανισορροπιών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του διχασμένου γκρουπ των G7, που ξεκινά αύριο Τετάρτη στη Δρέσδη και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, στη σκιά των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Ο Μάρτιν Γέγκερ εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να ζητηθεί το «ελληνικό πρόβλημα» καθώς απασχολεί πλέον όλες τις κορυφές της διεθνούς κοινότητας πολιτικά και οικονομικά. Η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία από τον περσινό Ιούνιο έως το τέλος του 2015 στις συνόδους κορυφής των ηγετών και κεντρικών τραπεζιτών της αφρόκρεμας του G7.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παραμένει δεσμευμένη στην περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σταθεροποίηση της Ελλάδας, επανέλαβε με ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βερολίνου, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη μια έκτακτη σύνοδος κορφής των χωρών μελών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γέγκερ, αλλά ε΄ναι κοινό μυστικό πως θα κουβεντιαστεί.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.
Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία αποτελεί και προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας στις 7-9 Ιουνίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε σχολεία της Δρέσδης, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών για τα θέματα που συζητάει η G7.
Η επιλογή της Δρέσδης, της «Φλωρεντίας του Έλβα», όπως λένε οι Γερμανοί, έγινε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμβολίσει την αποτελεσματική διαρθρωτική αλλαγή, καθώς η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς αναδιάρθρωσης, έπειτα από δύο δικτατορίες.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 στη Δρέσδη μια χώρα θα υποστηρίξει την άποψη του κ. Βαρουφάκη: οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επικρίνει εδώ και καιρό τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την κρίση και, κατά τη γνώμη των Αμερικανών, γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι Γερμανοί, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung σε σημερινό δημοσίευμα.
«Για να σωθεί η Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις», υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δίκιο ότι έπειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια νέα συμφωνία για περισσότερη ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο η Γερμανία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που διαθέτει αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά μέτρα στήριξης σε μεγάλη κλίμακα.
Πριν από πέντε χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του στο Βερολίνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του είχε ζητήσει να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γερμανία θα έπρεπε, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, να πάψει να επιβάλει στις άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας και ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να υποστηρίξει την ανάπτυξη.
Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε βλέπουν διαφορετικά την κατάσταση. Μέτρα λιτότητας και αυξανόμενα έσοδα που να βασίζονται στην ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη λείπει από την ευρωζώνη.
Το Βερολίνο πρέπει να υποστηρίξει τις κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και οι δύο είναι πολύ μικρές για τα διεθνή μέτρα, υπογραμμίζει στο άρθρο της η εφημερίδα. Οι πιστωτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα και για μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανάπτυξη, καταλήγει η εφημερίδα.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου