Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

New York Times: Οι "σφιχτές" επιλογές της Ελλάδας

New York Times: Οι "σφιχτές" επιλογές της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: 11/05/2015 - 08:54
Τελευταία δημοσίευση: 08:54Οικονομία
New York Times: Οι σφιχτές επιλογές της Ελλάδας
Για απουσία σχεδίου συμφωνίας με τους εταίρους ή χρεοκοπίας με το μικρότερο κόστος, κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Ούγκο Ντίξον στη στήλη του στους New York Times, σε ένα ακόμα σχόλιο πίεσης της ελληνικής πλευράς από διεθνή ΜΜΕ ενόψη του Eurogroup.
Η νέα διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης χρειάζεται να σκαρφαλώσει ένα βουνό και πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, σημειώνει, ενώ η κυβέρνηση δεν υπολόγισε πόσο άσχημα μπορούσε να πληγεί η οικονομία τους πρώτους μήνες.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 0,5% και ανέβασε την πρόβλεψη για το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. Η ρευστότητα της Αθήνας είναι σε απελπιστική κατάσταση και την Τρίτη πρέπει να καταβάλει 760 εκατ. στο ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός ελπίζει να πείσει τους δανειστές να του δανείσουν κεφάλαια ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία, σημειώνει. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν περάσει τις δικές του κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως οι συντάξεις, το ΦΠΑ.
Νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ 
Όπως αναφέρει ο Ντίξον, το επόμενο πακέτο προς τη χώρα θα απαιτεί ίσως και 50 δισ. ευρώ. Και θα είναι δύσκολο να πεισθούν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης για κάτι τέτοιο. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει δυο εναλλακτικές σύμφωνα με τον αρθρογράφο: Η πτώχευση με έξοδο από το ευρώ και η πτώχευση με παραμονή στο κοινό νόμισμα. Η τελευταία είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά όχι... καλή.
Θα χρειαστεί να διοχετευθεί νέο χρήμα προς τις μέσω της ανακεφαλαιοποίησης κι αν δεν το κάνει, τότε η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα και οι τράπεζες θα πτωχεύσουν, ενώ η οικονομία θα συρθεί περαιτέρω στην άβυσσο, αναφέρει και ανοίγει το ζήτημα να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα χρήματα των καταθετών, όπως στην κρίση της Κύπρου και των τραπεζών , το λεγόμενο «bail in».
Διαφωνεί με τη ιδέα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, με την παράλληλου νομίσματος (IOUs), καθώς λέει οι Έλληνες θα δουν αυτά τα IOUs ως πρόδρομο της νέας δραχμής και θα τα απορρίψουν. Θεωρεί δύσκολο ένα Plan B  και καλεί τον Α. Τσίπρα, να προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική στρατηγική προσέγγισης για συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας.
Δείτε επίσης:
Πολιτικοί: ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου