Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Wall Street Journal: Πέντε χρόνια χάπια λιτότητας χωρίς αποτέλεσμα

Wall Street Journal: Πέντε χρόνια χάπια λιτότητας χωρίς αποτέλεσμα

Πρώτη καταχώρηση: 08/05/2015 - 13:30
Τελευταία δημοσίευση: 14:08Οικονομία
Wall Street Journal: Πέντε χρόνια χάπια λιτότητας χωρίς αποτέλεσμα
Άλλο ένα σχόλιο για τα πέντε χρόνια «φαγούρα» που προκάλεσε στην Ελλάδα η αποτυχία των προγραμμάτων «σωτηρίας», αφιερώνει η Wall Street Journal.
Με φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μπροστά από την είσοδο του Μαξίμου αναφέρει ότι εδώ και πέντε χρόνια η Αθήνα και οι δανειστές της διαφωνούν διαμετρικά σχετικά με τους λόγους που απέτυχαν τα προγράμματα διάσωσης. Ακόμη περισσότερο τώρα που αμφότεροι βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμη αδιέξοδο.
Με ένα χαρακτηριστικό διάγραμμα επίσης δείχνει το βάθος των περικοπών στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε σχέση με άλλες περιφερειακές οικονομίες στην ευρωζώνη, αναδεικνύοντας το μέγεθος της υφεσιακής πίεσης πάνω  στην οικονομία.
Η Γερμανία και οι δανειστές λένε πως το σχέδιο διάσωσης ήταν και παραμένει σωστό, αλλά η Ελλάδα δεν το ακολούθησε σωστά, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως ασθενή που δεν έχει λάβει τα χάπια του, σε αντίθεση με άλλους που έχουν εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που κατάπιαν το ίδιο φάρμακο και γιατρεύτηκαν.
Στη φωλιά του κούκου 
Οι Έλληνες, πάλι, βλέπουν την Ευρωζώνη ως ένα τρελοκομείο -παρόμοιο με αυτό που παρουσιάζει ο Κεν Κέσι στη «Φωλιά του κούκου» - όπου η αυταρχική, ευτραφής νοσοκόμα ελέγχει τους τροφίμους μέσω της τιμωρίας και της ταπείνωσης.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αξιωματούχοι των πιστωτών, συμφωνούν πως τα προγράμματα διάσωσης έπασχαν από τρία ελαττώματα σχεδιασμού:
Το πρώτο έχει να κάνει με την κλίμακα και την ταχύτητα της λιτότητας που δεν είχε προηγούμενο. Οι περικοπές δαπανών και τα φορολογικά μέτρα έφτασαν να είναι πάνω από το 30% του ΑΕΠ μεταξύ 2010-2014. Με αποτέλεσμα το ΔΝΤ το 2013 μπροστά στην αποτυχία να παραδεχθεί το λάθος, επισημαίνει.
Το δεύτερο ελάττωμα ήταν οι «μεταρρυθμίσεις». Το να θεσπίσει κανείς αλλαγές στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό και την απορύθμιση σε τομείς των υπηρεσιών, δεν είναι ποτέ εύκολο – στην Ελλάδα, όμως, αποδείχθηκε πολιτικά τοξικό και αυτό γιατί η οικονομία της χώρα βρισκόταν, ήδη, σε ελεύθερη πτώση, αναφέρει.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν ανήκαν στην ιδιοσυγκρασία των προβλημάτων της χώρας και υπαγορεύτηκαν έπειτα από την πίεση των διεθνών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα υπό τη λογική ότι στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τομέας είναι υπέρμετρα μεγάλος – κάτι που δεν ισχύει, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους άλλους κρατών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, οι πιστωτές έχουν αλλάξει ελάχιστα τη συνταγή τους. Η Ελλάδα μπορεί να καταπιεί και πάλι το χάπι, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ότι οι γιατροί ξέρουν τι κάνουν, καταλήγει το δημοσίευμα.
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου