Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΙΟΒΕ: ΣΤΑ 380 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ερχεται η ψηφιακή υπογραφή - Τι είναι και πώς θα εφαρμοστεί

ΙΟΒΕ: ΣΤΑ 380 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ερχεται η ψηφιακή υπογραφή - Τι είναι και πώς θα εφαρμοστεί

Ερχεται η ψηφιακή υπογραφή - Τι είναι και πώς θα εφαρμοστεί

Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Σημαντική εξοικονόμηση που θα μπορούσε να φθάσει έως και το ποσό των 380 εκατ. ευρώ ετησίως θα είχε η ελληνική δημόσια διοίκηση από την υιοθέτηση της λύσης της ψηφιακής υπογραφής, ενώ επιπλέον οφέλη θα προσέφερε η περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στην ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν θα υπάρξει άμεσα κάποια σχετική κίνηση. Ανέφερε πάντως ότι στα πλάνα του υπουργείου είναι η παρουσίαση μίας βελτιωμένης έκδοσης του «Ερμής» (σ.σ. πρόκειται για την διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών) με σκοπό να παρέχονται περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες. Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην Κάρτα Πολίτη, ένα αρκετά «παλιό» σχέδιο, η οποία θα συνδεθεί με το Taxis, τον Ερμή, τα δικαστήρια αλλά και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και εφαρμογή για smartphones.
Επιπλέον οφέλη 
Η μελέτη του ΙΟΒΕ δεν περιορίζεται στα οφέλη από την ψηφιακή υπογραφή, αλλά κάνει αναφορά και στην αξιοποίηση και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι μία αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, για κάθε 1.000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (e-skills) που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων. Τέλος, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες.

1 σχόλιο:

  1. Σίγουρα η ηλεκτρονική υπογραφή μακροχρόνια θα βοηθήσει σημαντικά σε θέματα ταχύτητας και διαφάνειας:
    • αυτοματοποίηση των διαδικασιών
    • αύξηση της ταχύτητας και μείωση χρόνου για επιχειρήσεις και φορείς δημοσίου
    • εξοικονόμηση πόρων (ιδιαίτερα για το δημόσιο)
    • στην βελτίωση της αξιοκρατίας των διαδικασιών ανάθεσης σε προμήθειες.
    Πλέον όλα τα δικαιολογητικά θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και θα είναι εμφανή σε όλους τους συμμετέχοντες. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται και τα περιθώρια "περίεργων λαθών".
    Παρόλα αυτά θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή για όσες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίου. Εκτός του ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι συμμετέχοντες στην προσκόμιση των δικαιολογητικών (όπως συνέβαινε έως τώρα), πλέον θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και ως προς το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου (ΕΣΗΔΗΣ), όπου το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί κρίσιμο.
    Θα χρειαστεί να γίνει σωστά η ηλεκτρονική επισύναψη των δικαιολογητικών και η τοποθέτηση της ψηφιακής υπογραφής στα έγγραφα συμμετοχής. Επιπρόσθετα είναι κριτήριο αποκλεισμού η ορθή επισύναψη (upload) και υποβολή της οικονομικής ή και τεχνικής προσφοράς on-line. Για το λόγο αυτό συνίσταται σωστή και αυστηρή εκμάθηση του τρόπου λειτουργείας του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος (ΕΣΗΔΗΣ) πριν συμμετέχει οποιοσδήποτε σε Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Δημοσίου.
    Με εκτίμηση, Νικόλαος Κοτσυφός, Οικονομολόγος
    www.psifiaki-ipografi.gr, info@keh.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή