Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τι αναφέρει για ΦΠΑ και χρέος

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τι αναφέρει για ΦΠΑ και χρέος

Αυτή είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τι αναφέρει για ΦΠΑ και χρέος

Με μία νέα πρόταση που προσυπογράφεται ως το τέλος της ελληνικής κρίσης επανέρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία προτείνει μέθοδο χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.
Η μέθοδος αυτή αφορά στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του ESM τόσο για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους θεσμούς όσο και για συνολική αναχρηματοδότηση του χρέους που τελικώς καταλήγει σε απομείωσή του.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν να αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιφύλαξη η νέα ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές απάντησαν ήδη και, συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα πρόταση είναι ένα "ασαφές αναμάσημα" προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και διερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αναθεώρηση, προς τα πάνω του στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προτείνεται αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% χωρίς να αναφέρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα πάνε εκεί.
Ζητείται ακόμη η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με αντάλλαγμα τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ακόμα μια σειρά μέτρων διοικητικού χαρακτήρα όπως η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί η αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.
Για το χρέος
Σύμφωνα με την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα στα θεσμικά όργανα μία συνολική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει προτάσεις της για την ολοκλήρωση της τελικής αναθεώρησης του τρέχοντος συμφωνίας.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Ελλάδα ζητά ρύθμιση που θα της διασφαλίσει την ταχεία επιστροφή στις αγορές χρήματος και την επιστροφή της οικονομίας στην σημαντική ανάπτυξη. Οι ελληνικές αρχές προτείνουν δύο σύνολα των πολιτικών για την επίτευξη του διττού αυτού στόχου: μια πρόταση σχετικά με την εκ νέου αναχρηματοδότηση μέρους του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα (χωρίς περικοπές και χωρίς νέα χρήματα για το ελληνικό κράτος) και μια δεύτερη πρόταση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεων για τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος της χώρας οφείλεται κυρίως στο δημόσιο τομέα. Η χώρα οφείλει στον ESM EFSF, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Οι ωριμάνσεις των δανείων ESM- EFSF και των δανείων προς τα κράτη μέλη έχουν ικανοποιητικό και όχι υψηλό επιτόκιο.  Αντιθέτως το χρέος προς την ΕΚΤ δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και απαγορεύει και στη χώρα να μετέχει στην ποσοτική χαλάρωση.
Αιχμές υπάρχουν στην πρόταση και σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ.
Η νέα αυτή πρόταση επιχειρεί να ξεπεράσει τεχνικά την πέμπτη αξιολόγηση σημειώνοντας ότι:
Mε δεδομένο πως η χώρα δεν πρόκειται να εισπράξει επιπλέον χρήματα ως δάνειο (σ.σ .πέραν των προϋπολογισμένων από το μέχρι στιγμής πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο)  οι προϋποθέσεις για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει συγχρόνως να αποτελούν και προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει η κυβέρνηση προς τους δανειστές στην προηγούμενη πρότασή της.
Συγχρόνως η νέα πρόταση αναθεώρησης της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό κομμάτι που αφορά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ' όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει, αναφέρουν σήμερα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου