Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Οι λίστες με όλα τα μέτρα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Οι λίστες με όλα τα μέτρα

Σημαντικές διαφορές καταγράφονται μεταξύ Αθήνας και δανειστών με βάση τη λίστα μέτρων που έχουν προτείνει οι δύο πλευρές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Υπάρχουν αποκλίσεις τόσο στο ύψος του λογαριασμού όσο και σε αυτούς που καλούνται να τον πληρώσουν. Τεράστια η απόσταση για τις συντάξεις.

Οι λίστες με όλα τα μέτρα
Η φορολογία και το Ασφαλιστικό αποτελούν τις δύο βασικές πηγές εσόδων και εξοικονόμησης πόρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, οι οποίες σε ορισμένα πεδία όπως ο ΦΠΑ συγκλίνουν, αλλά σε άλλα όπως το συνταξιοδοτικό καταγράφεται χαώδης διαφορά. Αν και η Αθήνα, με την τελευταία επικαιροποιημένη πρόταση, ανέβασε τον πήχη της δημοσιονομικής απόδοσης σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο η απόσταση με τους θεσμούς είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των διαφορών στην έκταση και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων στις συντάξεις και τα επιδόματα.
Ειδικότερα:
1. ΦΠΑ. Με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους που αναμένεται να προκαλέσουν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει έξτρα έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,360 δισ. ευρώ το 2016.
Με τη νέα πρόταση, η Αθήνα επιμένει σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ έναν υπερμειωμένο 6%, έναν μεσαίο 13% και έναν κανονικό 23% (από 6,5%, 13% και 23% σήμερα). Η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα, αποφάσισε να αυξήσει τον μεσαίο συντελεστή από 11% που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση στο 13%, όσο δηλαδή είναι σήμερα ενώ η θεσμοί σύμφωνα με την πρόταση «Γιούνκερ» ζητούν έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.
Στη νέα πρόταση της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές οι συντελεστές του ΦΠΑ κλιμακώνονται ως εξής:
• Στο 6% υπάγονται φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.
• Στο 13% υπάγονται εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα» τρόφιμα, τα τιμολόγια ενέργειας και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• Στο 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου φαγητού ή ένα στα τρία τρόφιμα τα οποία σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 13%, όπως έτοιμα γλυκά και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προμαγειρεμένα φαγητά, σοκολάτες, σάλτσες, αναψυκτικά, χυμοί κ.ά.
2. Φορολογία επιχειρήσεων. Η Αθήνα προτείνει την αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων από 26% σε 29% από τη χρήση του 2015. Η αύξηση του φόρου αφορά 14.930 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν το 2016 έξτρα φόρο 410,5 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά προτείνει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή να εφαρμοστεί από τη χρήση του 2015. Η αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως να καθορίζεται το ύψος του συντελεστή, περιλαμβάνεται και στην πρόταση «Γιούνκερ». Επίσης οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες, και αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% για τις ανώνυμες εταιρείες.
3. Εκτακτη εισφορά. Το τελευταίο σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς με συντελεστή 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στόχος η είσπραξη εσόδων 1,2 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, 600 εκατ. φέτος και 600 εκατ. ευρώ το 2016. Η έκτακτη εισφορά 12% αφορά 1.404 επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη πρόταση της Αθήνας τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις ήταν 1,064 δισ. ευρώ και η επιβολή της εισφοράς αφορούσε τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ και τους συντελεστές να κλιμακώνονται έως το 10% (5% για κέρδη μεταξύ 5 με 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη 10 με 25 εκατ. ευρώ και 10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ).
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου