Σελίδες

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σταύρωση με διασταύρωση

Σταύρωση με διασταύρωση

trapezikoi_logariasmoi_elegxos.jpg

Διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με δηλωθέντα εσοδήματα στην ΕφορίαΗ Εφορία θα ερευνά τραπεζικούς λογαριασμούς για να βγάλει στη φόρα κρυμμένα εισοδήματα ενώ ήδη εργάζεται η 14μελής ομάδα εργασίας που συνέστησε το ΥΠΟΙΚ
Σε μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην Εφορία προχωράει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών έχει συσταθεί ήδη 14μελής ομάδα εργασίας για την αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου όσο και οι τράπεζες.
Ενώ μέχρι τώρα ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, από τούδε και στο εξής στο «στόχαστρο» μπαίνουν όλοι οι λογαριασμοί, ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.
Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, το ζητούμενο είναι πλέον να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή μαζικών διασταυρώσεων- όχι μόνο ανά ΑΦΜ, αλλά και κατά ομάδες ΑΦΜ- αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων του υπουργείου (δηλωθέντα και αδιάθετα εισοδήματα, ακίνητα, μέσα μεταφοράς κ.λπ.).
Βασικό έργο της ομάδας εργασίας είναι η δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική-οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ' έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά-οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος προσδιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.
Παράλληλος στόχος η βελτίωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου για κάθε ερευνώμενο πρόσωπο. Τα υπηρετούντα σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέλη της ομάδας Εργασίας επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε κρυμμένα εισοδήματα.
Ο μαζικός έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα τα οποία «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και σε όσους διώκονται για φοροδιαφυγή.
Ολοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία της «εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων» πληρώνοντας φόρο μόλις 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων. Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Το περιουσιολόγιο

Εν τω μεταξύ σε εφαρμογή τίθεται από τον επόμενο μήνα το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα περάσει από νέα «ακτινογραφία» τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Η εγκύκλιος για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι έτοιμη και απομένουν μόνο οι υπογραφές για να ξεκινήσει η νέα ηλεκτρονική ανάκριση για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών.
Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα, από ακίνητα, καταθέσεις, δάνεια και συμμετοχές σε εταιρείες, κοινοπραξίες ή συνεταιρισμούς μέχρι τιμαλφή, έργα τέχνης, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι στο σπίτι ή σε θυρίδες. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για σημεία της φορολογικής δήλωσης που οι φορολογικές αρχές τα έχουν σημειώσει ως «σκοτεινά» και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.
Οι υπόχρεοι θα κληθούν να δηλώσουν με κάθε λεπτομέρεια «ό,τι έχουν και δεν έχουν», διευκολύνοντας έτσι το μετέπειτα έργο του υπουργείου Οικονομικών που δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το εισόδημα το οποίο εξακολουθεί να παραμένει «κρυφό». Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο χιλιάδες φορολογούμενοι που κατά τεκμήριο απέφευγαν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην Εφορία θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους για αυτά. Στην «παγίδα» θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, όσοι δούλευαν με «μαύρα» λεφτά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και όσοι έχουν κρυμμένα μετρητά σε ντιβάνια, στρώματα και μαξιλάρια.
Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, στην ηλεκτρονική φόρμα θα υπάρξουν ειδικοί κωδικοί για το Ε9 που αν μη τι άλλο θα βάλουν σε νέα «βάσανα» τους υπόχρεους καθώς θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχουν στόχο να αποκαλύψουν στην Εφορία το πραγματικό τίμημα της αγοράς ενός ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου