Σελίδες

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σοκ» από μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ

«Σοκ» από μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ

fpa.jpg

Ευρώ και ΦΠΑΑν ο μειωμένος ΦΠΑ καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2015, τότε στις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι υπόχρεοι του χρόνου τέτοιο καιρό θα τους επιστραφεί η διαφορά που αντιστοιχεί στο διάστημα των τριών μηνών. | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό και τον μεσαίο στον υψηλό ΦΠΑ, που θα προκαλέσουν «σοκ» στην αγορά, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αύξησης των εισπράξεων κατά 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς να «πειράξει» το υφιστάμενο σύστημα των τριών συντελεστών (6,5%, 13% και 23%).
Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον από τις μετατάξεις δεν γίνει εφικτό να παραχθεί το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι επιτελείς στην οδό Νίκης -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- ετοιμάζουν νέο αιφνιδιασμό:
■ Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει στο 23% από το 13%. Το ΔΝΤ είναι αυτό που πιέζει περισσότερο για την αύξηση του συντελεστή θεωρώντας ότι αν δεν γίνει, τότε το δημοσιονομικό «κενό» στον φετινό προϋπολογισμό θα είναι μεγάλο.
■ Η διαμονή σε ξενοδοχεία και οι εφημερίδες που σήμερα βρίσκονται στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6,5% να ανέβουν στον μεσαίο 13%.
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, το αναθεωρημένο σχέδιο που εστάλη στους δανειστές προβλέπει την κατάργησή του και την επιστροφή αυτού του ποσού με την εκκαθάριση της δήλωσης.

«Επιστροφές» στους νησιώτες

Το μέτρο που μελετάται να μπει τον Οκτώβριο σε εφαρμογή αφορά νησιώτες και επιχειρηματίες που κατοικούν ή έχουν την επαγγελματική τους έδρα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι σήμερα για το σύνολο των προϊόντων που αγοράζουν ή τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν έχουν έκπτωση 30% στον ΦΠΑ.
Τις εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να τις καλύψει με την επιστροφή μέρους των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση αυτής της φοροαπαλλαγής.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- φτάνει τα 280 με 300 εκατ. ευρώ και θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Για παράδειγμα, αν ο μειωμένος ΦΠΑ καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2015, τότε στις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι υπόχρεοι του χρόνου τέτοιο καιρό θα τους επιστραφεί η διαφορά που αντιστοιχεί στο διάστημα των τριών μηνών.
Θα προηγηθεί η ενσωμάτωση ειδικού κωδικού στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, το οποίο θα συμπληρώνουν οι κάτοικοι και οι επιτηδευματίες αυτών των νησιών.
Σημειώνεται ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί δεδομένου ότι η κυβέρνηση έκανε δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό το θέμα «στύβοντας το κεφάλι» της να βρει ισοδύναμα 330 με 350 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι θεσμοί.
Επίσης, αν καταργηθεί η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή θα είναι αδύνατο να ανακτηθεί στο μέλλον αφού μαζί της αποσύρεται και η Κοινοτική Οδηγία που «άναβε» το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της.
Και ενώ το τοπίο του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου παραμένει ακόμη θολό, για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει ξεκαθαρίσει. Το τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για μαζικές ή επιλεκτικές (εστίαση, ξενοδοχεία, εφημερίες) μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
Το μόνο σίγουρο από τις μετατάξεις είναι το κύμα ακρίβειας που θα σαρώσει την αγορά και θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου