Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Φορολογική καταιγίδα για μισθωτούς και επιχειρήσεις

Φορολογική καταιγίδα για μισθωτούς και επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν τα καθαρά τους κέρδη και τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τα εισοδήματά τους καλούνται πάλι να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό.
forologiki-kataigida-gia-misthwtous-kai-epixeiriseis
 
Όποιος δηλώνει… και πάλι την πληρώνει. Με «χαστούκι» στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν τα καθαρά τους κέρδη αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην εφορία θέλει η ελληνική πλευρά να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Η ελληνική πρόταση που διέρρευσε το απόγευα της Πέμπτης, φορτώνει βάρη άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες φορολογικών οντοτήτων που εμφανίζονται με υψηλά εισοδήματα στην εφορία. Μάλιστα τα μέτρα που προτείνονται από την ελληνική πλευρά–έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις κάτι που είχε αποκαλύψει το TheTOC.gr από τις 16 Μαίου-  αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεγάλα εισοδήματα- είναι μέτρα με αναδρομικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2014 που τώρα δηλώνονται στην εφορία.
Με αναδρομικό χαρακτήρα, θα επιβληθεί και ο αυξημένος φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε όσους έχουν ΙΧ άνω των 2500 κυβικών ενώ ο συγκεκριμένος φόρος επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής.
Ένα προς ένα τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά έχουν ως εξής:
ΦΠΑ: Η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις συντελεστές: 6%, 11% και 23%. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Τα ξενοδοχεία που σήμερα κατατάσσονται στο 6,5% θα «μετακομίσουν» στο 11% μαζί με εφημερίδες και περιοδικά (σήμερα είναι και αυτά στο 6,5%), βασικές κατηγορίες τροφίμων δηλαδή ψωμί και γάλα, ενέργεια (ΔΕΗ, φυσικό αέριο), ύδρευση και εστιατόρια. Για όλα αυτά τα προϊόντα, με την ελληνική πρόταση επέρχεται μικρή μείωση καθώς ο συντελεστής μειώνεται από το 13% στο 11%. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που σήμερα είναι στο 13%, θα μεταφερθούν στο 23% με προφανή επίπτωση της τάξεως του 9,5% στην τιμή λιανικής. Όλοι οι συντελεστές προτείνεται να ισχύσουν άμεσα πλην των ξενοδοχείων που ζητείται να επιβληθεί από την 1/10. Στην ελληνική πρόταση δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση του δημοσιονομικού κόστους ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ειδικό καθεστώς των νησιών. Αναφορά γίνεται επίσης σε ένα σύστημα συλλογής πόντων προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση για την έκδοση αποδείξεων.
 Η εισφορά αλληλεγγύης θα αγγίξει αναδρομικά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1/1/2015 που σημαίνει ότι κάποιοι με μεσαίους και υψηλούς μισθούς θα δουν και άμεση μείωση στους μισθούς τους πέραν της επιβάρυνσης που θα έρθει με τα εκκαθαριστικά του 2016). Οι νέοι συντελεστές, προτείνεται να διαμορφωθούν ως εξής:
1.      Από 12.000 έως 20.000 ευρώ 0,7% (καμία επίπτωση)
2.      Από 20.000 έως 30.000 ευρώ 1,4% (καμία επίπτωση)
3.      Από 30.000 έως 50.000 ευρώ: 2% (από 1,4%, αύξηση φόρου κατά 30%)
4.      Από 50.000 έως 100.000 ευρώ: 4% (από 2,8% , αύξηση φόρου 42%)
5.      Από 100.000 έως 500.000 ευρώ: 6% (από 2,8%, αύξηση φόρου 114%) και
6.      Από 500.000 ευρώ και πάνω: 8% από 2,8% τώρα, αύξηση φόρου 185%
Για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, το ελληνικό κείμενο παραπέμπει στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου με το που ανέλαβε την εξουσία το 2009. Η επιβολή τότε της εισφοράς αλληλεγγύης στις κερδοφόρες επιχειρήσεις –και η οποία οδήγησε σε αθρόες απολύσεις καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μαζέψουν τα σπασμένα διώχνοντας προσωπικό- είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι εταιρείες με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Ο φόρος που επιβλήθηκε, υπολογίστηκε με συντελεστές από 5% έως 10%.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα βασιστεί στα τεκμήρια τα οποία στηρίζονται με τη σειρά τους στον κυβισμό των αυτοκινήτων. Προφανώς, η μεταρρύθμιση στη φορολόγηση των ΙΧ πηγαίνει για …αργότερα. Ο φόρος θα αυξηθεί για τα ΙΧ με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών από το 10% που είναι σήμερα στο 13% ενώ με τον ίδιο συντελεστή θα επιβληθεί και για όσους έχουν πισίνες. Επίσης, προτείνεται να επιβληθεί φόρος και σε όσους έχουν σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Τέλος, προαναγγέλλεται η επιβολή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις αλλά και η άντληση 120 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015 από τις τηλεοπτικές άδειες. Τέλος, γίνεται αναφορά στην είσπραξη 120 εκατομμυρίων ευρώ από τον έλεγχο των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή κυκλοφορούν ανασφάλιστα.
Στον πίνακα που ποσοτικοποιεί τα μέτρα, η ελληνική πλευρά αφήνει πολλά κενά. Εκτός του ότι δεν υπάρχει εκτίμηση για τα έσοδα από τον ΦΠΑ, δεν υπάρχει καμία αναφορά και στο ποια θα είναι το 2016 τα μέτρα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν λόγω του ότι πολλά από τα μέτρα του 2015 έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αναφορά στο ποιο θα είναι το μέτρο που θα αντικαταστήσει το 2016 την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων που προτείνεται να αποδώσει 1,064 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου