Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Κορκίδης: Κάποιοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους

Κορκίδης: Κάποιοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους

Πρώτη καταχώρηση: 01/06/2015 - 16:09
Τελευταία δημοσίευση: 01/06/2015 16:09Οικονομία
Κορκίδης: Κάποιοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους
«Έστω και μία μέτρια συμφωνία με βαρύ λογαριασμό μέτρων από 4 έως 5 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016, μπορεί να μην είναι ούτε η υποσχόμενη, ούτε η αναμενόμενη, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για την αγορά και την οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία» σημείωσε σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδηςκαι συνέχισε: «Δεν είμαστε αφελείς να μην γνωρίζουμε ότι οι περικοπές 1,5% του ΑΕΠ και περίπου 2,7 δισ. ευρώ επηρεάζουν όλους εμάς, όπως επίσης η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, όπως οι φόροι πολυτελείας και διαφήμισης και όλα τα άλλα επιπλέον έσοδα της νέας συμφωνίας που θα επιβαρύνουν όλους εμάς».
Ο κ. Κορκίδης σχολίασε ότι την περίοδο των μνημονίων οι Έλληνες έχασαν τουλάχιστον το 1/4 του συνόλου των εισοδημάτων τους, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν από 7 έως 9 φορές παραπάνω και υπογράμμισε: «Παρά το γεγονός ότι κοστίζει ακριβά να είσαι Έλληνας στη χώρα σου, η πτώχευση μας, μετά από πέντε χρόνια άνισου καθημερινού αγώνα επιβίωσης, απέναντι στα αποτυχημένα μνημονιακά πειράματα, θα είναι μια παράδοση άνευ όρων, θα είναι μια ενέργεια εθνικής αδυναμίας».
Ο πρόεδρος στη συνέχεια είπε ότι όλες τις κυβερνήσεις της πενταετίας πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, για τη δαιμονοποίηση των μικρομεσαίων, για τις συνεχείς φοροεπιδρομές, για τα χιλιάδες «λουκέτα» και τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
«Οι μικρομεσαίοι δεν επιθυμούμε, σε καμία περίπτωση, να γυρίσουμε σε εποχές διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, ούτε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες αντιμνημονιακών εναντίον μνημονιακών, διότι αφενός πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος της αγοράς υπέρ των μνημονίων και αφετέρου αυτές οι τάσεις αντιστοιχούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς» τόνισε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να διαλευκάνουν γιατί κάποιοι βιάστηκαν να μας βάλουν στην περιπέτεια του μνημονίου, αλλά και γιατί κάποιοι βιάστηκαν, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους, να μας βγάλουν. Τα MoU και τα ΜοΑ δεν έφεραν την κρίση, όμως τα περιεχόμενα τους σίγουρα δεν έφεραν ποτέ τη λύση, αφού αντίθετα επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού. Απορούμε, μάλιστα, με αυτούς που τα υπερασπίζονται σθεναρά ως οικονομικό παράδεισο που καλούμαστε να εγκαταλείψουμε, όταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ως στόχο να σχίσουν τα μνημόνια».
Οι μικρομεσαίοι της αγοράς απευθύνουν έκκληση σε όλα τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων, είπε ο ο κ. Κορκίδης, να ασχοληθούν με την Πολιτεία και την κοινωνία, να κοιτάξουν περισσότερο το παρόν και το μέλλον και λιγότερο το παρελθόν, διότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας σημαίνει αποτυχία για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, απομόνωση της χώρας, περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας και ξαφνικό θάνατο της οικονομίας.
«Το πισωγύρισμα στην ύφεση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού μας οδηγεί σε μία ακόμα χαμένη χρονιά, όπου ο χρόνος πιέζει και δύσκολα θα γυρίσει η οικονομία τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2015. Η πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά, πάντως, να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας συμφωνίας, παρά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ζημιές άλλωστε στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη μεγάλες και δεν αναπληρώνονται εύκολα, ενώ η επαναφορά των μεγεθών της οικονομίας σε θετική τροχιά είναι πλέον δύσκολη και χρονοβόρα. Οι αναγκαίες συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά, η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, η ενίσχυση νέων χορηγήσεων, η αύξηση εισπραξιμότητας οφειλών και πιθανώς η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η δημοσιονομική πολιτική, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τα έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις δαπάνες συνιστούν τα πεδία υπολογισμού του συνολικού λογαριασμού της συμφωνίας» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου