Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα σχολιάζεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με μια δραματική κίνηση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αγωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πως θα έπρεπε να εξαγγείλει δημοψήφισμα, αφού οι πιστωτές, στην προσπάθεια σύναψης συμφωνίας, τού πρότειναν πως πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στην Αθήνα, θα τεθούν προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό.
Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί δημοψήφισμα για τους όρους του πακέτου διάσωσης που πρότειναν οι δανειστές στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν η χτυπημένη από την κρίση χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία, αλλιώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία.
Η συμφωνία διάσωσης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, γράφει η Daily Mail και προσθέτει πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή.
Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα
Πάντως, μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς ετοιμάζοντας ένα «Plan B», καθώς η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να «κλειδώσει» μια συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πριν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ήταν «προκλητικός», αφού διεμήνυσε πως η Αθήνα θα παλέψει για τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες δεν βασίστηκαν σε «εκβιασμό και τελεσίγραφα». Ο ίδιος την παρασκευή δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για τις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».
Η σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκάλεσε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, όπως γράφει ο Telegraph. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την ψηφοφορία που έχει προκαλέσει πανικό, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι το κατά πόσον ή όχι η χώρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία που πρότειναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ερμηνεύεται ως μια στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου εκ μέρους του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Telegraph, ενώ σημειώνει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός το 2011, είχε προσπαθήσει να προτείνει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι Έλληνες από τα ξημερώματα του Σαββάτου συρρέουν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να βγάλουν τα χρήματά τους.

Μετά τη «δραματική κίνηση» του Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία συμφωνία στο τραπέζι, γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα «Σχέδιο Β», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και του ελέγχου κεφαλαίων. Οι πιστωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια σειρά από σενάρια έκτακτης ανάγκης, καθώς η «καταστροφή» στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανή στην αρχή της εβδομάδας. Capital controls και όρια στην πιστοληπτική δυνατότητα ίσως επιβληθούν και πριν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse.
Γερμανικά ΜΜΕ
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών. «Μετά το διάγγελμα, κάποιοι από τους υπουργούς του έκαναν πολύ αρνητικές δηλώσεις. Υπήρχαν φωνές που είπαν καθαρά "όχι"», ανέφερε ο ανταποκριτής του καναλιού και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά πιθανό Grexit, αλλά τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω εξοικονόμηση. «Με όλες τις πιθανές συνέπειες βεβαίως. Ένα Grexit θα ήταν μια πιθανή συνέπεια», τόνισε ο δημοσιογράφος και επισήμανε ότι αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, «κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη – θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του». Τώρα, συνέχισε, «λέει – ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει – ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό, και για την Ελλάδα είναι ιστορικό, βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα».
Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά. «Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν, ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα.
«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».
Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο.
Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στοSpiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «'Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους 'ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: 'Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών'».
Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου