Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενα μακρύ, καυτό καλοκαίρι...

Ενα μακρύ, καυτό καλοκαίρι...

ekt.jpg

Ενα μακρύ, καυτό καλοκαίρι...Ενα ελληνικό χρεοστάσιο, πέρα από τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει σε αγορές και ευρωζώνη, θα σημαίνει μόνο για Γερμανία και Γαλλία ζημιές 160 δισ. ευρώ
Παρά την εκρηκτική πίεση που ασκείται τις τελευταίες ημέρες, παρά τα αυξανόμενα δραματικά SOS πολιτικών, τεχνοκρατών και επιχειρηματιών, παρά τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπουν οι αγορές και το κλίμα πανικού που καλλιεργούν πια σε καθημερινή βάση ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, η επίπονη κούρσα των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών μάλλον δεν τελειώνει αυτή την εβδομάδα, στο Εurogroup της Πέμπτης.
Ακόμη και αν η μεθαυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν οδηγήσει στην πολυπόθητη συμφωνία (όπως άλλωστε διαφαίνεται στην παρούσα φάση), το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει την αμέσως επόμενη ημέρα.
Δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει όμως ούτε και στα τέλη του μηνός, όταν θα πρέπει να καταβάλει μαζεμένες τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει την «τετραπλή δόση», θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν ο επικεφαλής του Ταμείου ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί και θεωρηθεί υπό πτώχευση.
Η Standard & Poor’s διεμήνυσε όμως χθες ότι και η μη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν στο επόμενο δίμηνο δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default). Ο οίκος εξήγησε ότι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας σχετίζονται με τη δυνατότητα και τη βούληση της κυβέρνησής της να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν συγκαταλέγεται όμως στους τελευταίους.
Είναι πιστωτής του επίσημου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στην ΕΚΤ τα ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που εκπνέουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να υποβαθμιστεί από την S&P, αλλά δεν θα αξιολογηθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αρκεί βέβαια να συνεχίσει να αποπληρώνει τους ιδιώτες πιστωτές.
Με δυο λόγια, το ελληνικό Δημόσιο ακόμη κι αν δεν πληρώσει ούτε το ΔΝΤ ούτε την ΕΚΤ στο αμέσως επόμενο διάστημα μάλλον δεν θα περιπέσει άμεσα σε επίσημο καθεστώς χρεοκοπίας, τουλάχιστον όχι πριν από τα τέλη Ιουλίου. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να επισπεύσει τα πράγματα κλείνοντας άμεσα την κάνουλα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Πάντως ο Βόλφγκανγκ Μινχάου υποστήριξε προχθές από τους Financial Times ότι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να αντισταθεί ώς τότε, ενδεχομένως οι πιστωτές να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους και τις προτάσεις της Αθήνας, αφού ένα ελληνικό χρεοστάσιο, πέρα από τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει σε αγορές και ευρωζώνη, θα σημαίνει μόνο για Γερμανία και Γαλλία ζημιές 160 δισ. ευρώ.
Σφίγγει ο κλοιός των δανειστών
Το πιο πιθανό είναι έτσι ότι οι πιστωτές θα επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση νωρίτερα πριν από το ενδεχόμενο κήρυξης επίσημης χρεοκοπίας. Ο κλοιός τους θα συνεχίσει να σφίγγει τις επόμενες ημέρες μέσω και της διασποράς κλίματος τρόμου στους πολίτες. Το bank run –η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες– δείχνει να αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή ημέρα στα γκισέ των εγχώριων τραπεζών μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων (που δεν έγιναν ποτέ) της περασμένης Κυριακής, αλλά και τα χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για πρόταση επιβολής ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης.
Καταθέτες και πολίτες οφείλουν να παραμείνουν ψύχραιμοι έναντι των επερχόμενων εξελίξεων και των παγίδων που θα βάλουν πιστωτές και φίλια ΜΜΕ, ενώ η κυβέρνηση χρειάζεται να κρατήσει απόθεμα διαπραγματευτικών όπλων στη φαρέτρα της για την ύστατη στιγμή. Πρόκειται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι. Οχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους πιστωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου