Νέο σαφάρι της Εφορίας στις λίστες για «μαύρο χρήμα»
Συγκροτείται επιτροπή για να καθορίσει πώς θα φτάνουν στην εφορία όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με τα εισοδήματα.
| upd:
Με στόχο να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί με τους ελέγχους όσων εμφανίζονται στις διάφορες λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής που κατά καιρούς έχει πάρει στα χέρια του –λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα ιδιοκτήτων ακινήτων στο Λονδίνο, λίστα με εμβάσματα, λίστα με ιδιοκτήτες off shore- το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για «ελέγχους εξπρές». Βλέποντας το ενδεχόμενο να παραγραφούν χιλιάδες υποθέσεις και να χαθούν πιθανές πηγές εσόδων για το δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για «την αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας μέσω καθορισμού παραμέτρων μηχανογραφικής εφαρμογής διαχείρισης συνολικών δεδομένων υπουργείου Οικονομικών και πιστωτικών ιδρυμάτων».
Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα «ξεσκονιστούν» τα οικονομικά δεδομένα όλων όσων εμφανίζονται στις διάφορες λίστες προκειμένου στη συνέχεια να συγκριθούν με τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών
Στην επιτροπή, θα εκπροσωπούνται οι τράπεζες μέσω του γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα «ξεσκονιστούν» τα οικονομικά δεδομένα όλων όσων εμφανίζονται στις διάφορες λίστες προκειμένου στη συνέχεια να συγκριθούν με τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Για όσους προκύπτει ότι οι καταθέσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν, θα συντάσσεται άμεσα φύλλο ελέγχου προκειμένου να παγώνει και η διαδικασία παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Για το πώς ακριβώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι, το κείμενο Βαρουφάκη είναι πολύ αποκαλυπτικό: «Στόχος είναι η δημιουργία εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική / οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.< ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά / οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.
Πέρα από το τεχνικό κομμάτι που θα αναλάβει η επιτροπή, θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, το περιεχόμενο της φαίνεται να έχει ήδη κοινοποιηθεί στους «θεσμούς». Όπως αναφέρεται και στην απόφαση Βαρουφάκη, «τα μέλη της ομα΄δας εργασίας, επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα ύλη».
Ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους θα εμφανιστούν στις λίστες
Ουσιαστικά, μέσω της απόφασης, προαναγγέλλεται ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους θα εμφανιστούν στις λίστες των μαζικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Όσοι θα εμφανίζονται να μην μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις με βάση τα εισοδήματα, θα καλούνται να πληρώσουν για να γλιτώσουν. Ο εισπρακτικός πήχης έχει μπει πολύ ψηλά καθώς στο πρώτο email Βαρουφάκη προς τους δανειστές είχε εγγραφεί ως στόχος ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου