Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Φωτιά» οι δόσεις σε ΔΝΤ-ΕΚΤ

«Φωτιά» οι δόσεις σε ΔΝΤ-ΕΚΤ

dnt.jpg

Ευρω-οικογενειακή πρόταση για το χρέοςΣτο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σκηνικό μη αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων, ενώ βαδίζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης που θεωρείται κομβικό για τη συμφωνία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ασκήσεις επί χάρτου από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τραβήξουν σε βάθος χρόνου και η χώρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα λεφτά για τις δόσεις των δανείων σε Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Τα σενάρια που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι αφορούν την επομένη της 30ής Ιουνίου, στην περίπτωση που αυτή δεν αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό της Αθήνας για συμφωνία με τους δανειστές. Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα λύση για τα δάνεια των 8,23 δισ. ευρώ που χρωστά η χώρα στους δανειστές και τα οποία λήγουν μέσα στο καλοκαίρι.
Πρώτος μήνας-φωτιά για τον προϋπολογισμό είναι ο Ιούνιος, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι τέσσερις -«ενοποιημένες»- δόσεις, ύψους 1,53 δισ. ευρώ, προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξόφληση αυτών των ποσών από έναν μέχρι και έξι μήνες χωρίς να απειλείται από το φάσμα της χρεοκοπίας. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν η κυβέρνηση ερχόταν σε συνεννόηση με το Ταμείο, το οποίο, εφόσον διέβλεπε προοπτική συμφωνίας, θα εξέδιδε ανακοίνωση που θα επιβεβαίωνε την παράταση αποπληρωμής των εναπομεινασών δόσεων. Μόνο έτσι η Αθήνα θα έβγαινε καθαρή από τους «γύπες» των αγορών και τις υπονομευτικές εκθέσεις των ξένων οίκων που με μεγάλη ευκολία θα έβαζαν την Ελλάδα στο κάδρο με τις χρεοκοπημένες χώρες.
Των δόσεων προς το ΔΝΤ έπονται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αξίας 6,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,491 δισ. ευρώ ωριμάζουν τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 3,188 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Για την κυβέρνηση, η εξόφληση αυτών των τίτλων μπορεί να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» στα πλευρά της, ωστόσο μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς πόνο. Παραδόξως, το χαλί «έστρωσε» ο ξένος οίκος Standard & Poor’s, που δεν θα θεωρήσει ως «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) τη μη αποπληρωμή αυτών των ομολόγων από τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι πιστωτής του επίσημου τομέα.

Εφικτή μια συμφωνία

Χρήμα ευρώ
Πάντως, στο εσωτερικό της χώρας έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται σκηνικό μη αποπληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων, ενώ βαδίζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης που θεωρείται κομβικό για τη συμφωνία.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι αυτή εξακολουθεί να είναι εφικτή, γιατί υπάρχει συμφωνία ως προς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017), αλλά όχι ακόμα ως προς τα μέσα επίτευξής τους. Οι διαφορές παραμένουν σε ό,τι αφορά την «τρύπα» του προϋπολογισμού, με τους δανειστές να επιμένουν για έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ το 2015, παρά τα μέτρα αντιμετώπισης που πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, οι πιστωτές προτείνουν συντελεστή ΦΠΑ 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και 23% για τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα των τριών συντελεστών (6%, 13% και 23%), με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στο ρεύμα να αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Οι ελληνικές εκτιμήσεις για τα έσοδα από τον ΦΠΑ τοποθετούνται στα επίπεδα του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστωτές ζητούν 1,8 δισ. ευρώ.
Στο χθεσινό Euroworking Group, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν συνέβη κάτι σημαντικό που να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων και να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου