Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο

Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο

logistirio_tou_kratous.jpg

Γενικό Λογιστήριο του ΚράτουςΓια την πληρωμή μισθών και συντάξεων απαιτούνται 1,554 δισ. ευρώ και άλλα 1,160 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πραγματική καταιγίδα για τον προϋπολογισμό οι πληρωμές του Ιουνίου, που σε μια περίοδο που τα κρατικά ταμεία παραμένουν «άδεια» καλείται να καλύψει υποχρεώσεις που φτάνουν συνολικά τα 6,2 δισ. ευρώ.
Σε αυτόν τον «λογαριασμό» δεν περιλαμβάνονται τα έντοκα, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα δημοπρατήσει την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει αντίστοιχου μεγέθους λήξεις. Πηγές από τον ΟΔΔΗΧ κάνουν λόγο για προγραμματισμένες εκδόσεις που θα καλυφθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ομως, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι το ίδιο καθησυχαστικοί και με τις υπόλοιπες πληρωμές που έχει το κράτους για τον τρέχοντα μήνα. Από το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων τα 4,8 δισ. ευρώ είναι ανελαστικές δαπάνες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τακτοποιηθούν.
Αυτές αφορούν την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δαπάνες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, υποχρεώσεις του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τόκους και δάνεια που έχει πάρει η Αθήνα από την τρόικα από το πρώτο πακέτο διάσωσης.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον Ιούνιο ξεκινούν με την κάλυψη του πιο σημαντικού τομέα των δαπανών που είναι οι πρωτογενείς και κορυφώνονται με την πληρωμή των τεσσάρων δόσεων ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα μετάθεσης του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δόσεων για τα τέλη του μήνα το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από το Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτογενείς, αυτές ανέρχονται σε 3,585 δισ. ευρώ, αφού μόνο το κονδύλι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων φτάνει το 1,554 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,160 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
Στα 668 εκατ. ευρώ εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα ανέλθουν τον ίδιο μήνα οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα τα οποία έχουν συμπιεστεί αρκετά, ενώ στα 233 εκατ. ευρώ φτάνουν οι διαταγές πληρωμής σε τρίτους επί συνόλου 2,796 δισ. ευρώ για το 2015.
Στα βαθιά θα πρέπει να κολυμπήσει το οικονομικό επιτελείο και με την πληρωμή των τόκων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υψηλό δημόσιο χρέος (321 δισ. ευρώ). Οι τόκοι του Ιουνίου ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ.
Αλλα έξοδα που ανεβάζουν την… αδρεναλίνη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα είναι οι πληρωμές για δάνεια που χορηγήθηκαν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία κατέπεσαν στη συνέχεια.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν στα 24 εκατ. ευρώ το κόστος αυτή της δαπάνης που το 2014 ξεπέρασε τα 855 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εως τον Ιούνιο οι πληρωμές αυτές ανέρχονται σε 502 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες εξοπλιστικών

Το «τεφτέρι» με τα χρέη και τις υποχρεώσεις του Ιουνίου κλείνει με την πληρωμή 80 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες και με τη διοχέτευση στην αγορά πόρων ύψους 540 εκατ. ευρώ.
Λόγω του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας είναι αμφίβολο αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέσει αυτά τα κονδύλια για επενδυτικούς σκοπούς ή τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων, όπως είθισται να συμβαίνει σε δύσκολες στιγμές…
Οπως κανονικά θα έπρεπε ο προϋπολογισμός να έχει σχηματίσει μέχρι τον Ιούνιο ένα αποθεματικό της τάξεως των 300 με 400 εκατ. ευρώ, πράγμα εξαιρετικό δύσκολο να συμβεί με τις αρρυθμίες που υπάρχουν στα έσοδα και την «τρύπα» των 900 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί. Ολα αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό που απειλεί το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου