Σελίδες

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Η αποφυγή ενός Grexit έχει και γεωπολιτική σημασία

Bloomberg: Η αποφυγή ενός Grexit έχει και γεωπολιτική σημασία

Πρώτη καταχώρηση: 12/06/2015 - 08:49
Τελευταία δημοσίευση: 09:08Οικονομία
Bloomberg: Η αποφυγή ενός Grexit έχει και γεωπολιτική σημασία
Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η αποφυγή της στάσης πληρωμών, της χρεοκοπίας δηλαδή και ενός Grexit, δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά καιγεωπολιτικό αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.
O στρατηγικός ρόλος που παίζει η Ελλάδα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου και των παρευξείνιων περιοχών έχει μεγάλη σημασία στη σκακιέρα των συμμαχιών που διαμορφώνονται ιστορικά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων θυμίζοντας τα λόγια του Τρούμαν.

Το Δόγμα Τρούμαν ήταν η πολιτική που διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν στην ομιλία που εκφώνησε στις 12 Μαρτίου 1947, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ελλάδα και την Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά για να αποτρέψει τη «Σοβιετική σφαίρα επιρροής».
Οι ιστορικοί θεωρούν αυτή την ομιλία ως την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και την έναρξη της πολιτικής της "Συγκράτησης", δηλαδή της ανάσχεσης της «Σοβιετικής επέκτασης».
Η Ελλάδα προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ταυτόχρονα με την Τουρκία, ενώνοντας δύο παραδοσιακούς εχθρούς στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου κάτω από μια ομπρέλα. Η ενίσχυση που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του «Δόγματος Τρούμαν» και στη συνέχεια με το «Σχέδιο Μάρσαλ» έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στα χρόνια της ανάπτυξης.
Η Αριστερά στην Ελλάδα αντιτάχθηκαν στις παρεμβάσεις και την επιρροή των ΗΠΑ. Το στρατιωτικό καθεστώς, η χούντα του 1967-1974 θεωρήθηκε ότι είχε τη… χορηγία που αντικατόπτριζε το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν στην Αθήνα, το οποίο φτιάχτηκε το 1963 και έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις ως σύμβολο κατά της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή σε πολλές πορείες που κατέληγαν στην αμερικανική πρεσβεία, σχολιάζει το Bloomberg.
Στην ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) στη σύνοδο κορυφής πριν λίγες ημέρες στη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης. «Αν και οι δύο πλευρές δείξουν επαρκή ευελιξία, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε να δούμε λύση στο πρόβλημα», είπε. «Αλλά αυτό θα απαιτήσει κάποιες δύσκολες αποφάσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ενθαρρύνουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».
Προκλήσεις
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Τσίπρας, στη συνέχεια συναντήθηκαν επί δύο ώρες στο περιθώριο της συνεδρίασης αλλά ακόμα συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς λήγει η προθεσμία στο τέλος του μήνα.
Η Μέρκελ σημείωσε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην πρώτη συνάντησή της με τον Τσίπρα το Μάρτιο.
«Έχουμε κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε. Η Ευρώπη ανοίγει ένα «τεράστιο ειρηνευτικό πλαίσιο σε μια προσπάθειες που πρέπει να μεταφερθεί σε κάθε πολιτική γενιά».'
Η ανάγκη να κρατηθεί η Ελλάδα σταθερά στους κόλπους της Δύσης έχει καθορίσει τις αποφάσεις. Η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος αυτού που σήμερα αποκαλείται ΕΕ το 1981 – πριν πριν από την Ισπανία και την Αυστρία. Για 26 χρόνια, έως ότου η Βουλγαρία προσχώρησε το 2007, δεν είχε κοινά χερσαία σύνορα με άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υιοθέτησε το ευρώ το 2001, για να αποκαλυφθεί σε λιγότερο από μια δεκαετία πως δεν ήταν τα οικονομικά της σε τάξη για αυτό το εγχείρημα.
Οι παραλληλισμοί στο σήμερα προφανώς αφορούν στο.. φλερτ Αθήνας - Μόσχας που ενοχλεί και προβληματίζει στα πλαίσια των οικονομικών και γεωπολιτικών παιχνιδιών στην περιοχή.

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου