Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα capital controls

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα capital controls
Ως πολύ κακό σενάριο για το τραπεζικό σύστημα, την οικονομία και τη χώρα συνολικά αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Ωστόσο δεν είναι η καταστροφή, όπως εξηγούν οι ψυχραιμότεροι, «η καταστροφή θα έρθει με μία χρεοκοπία».
Γράφει η Ρόη Χάικου
Οι τραπεζίτες φοβούνται, πάντως, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με τις καταθέσεις, καθώς το σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας με «ταμείο» μόλις 130 δισ. ευρώ σε αποταμιεύσεις και πλήρη εξάρτηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA).
«Εάν δεν υπάρξει χρεοκοπία, δεν τίθεται θέμα capital controls», δήλωνε στην «F&M Voice» διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αυτή είναι και η εξέλιξη που όλοι απεύχονται, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, διότι στην αντίθετη περίπτωση «η οικονομία θα μπει στον “πάγο” τουλάχιστον για μία πενταετία».
Ασκήσεις επί χάρτου
Υπό αυτό το φόβο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα και για τα capital controls. Αντίστοιχα σενάρια έχουν «τρέξει» η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Εκτός από την προεργασία που έχει γίνει, οι τράπεζες έχουν την πρότερη εμπειρία από τις θυγατρικές τους στην Κύπρο, στην οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων το 2013 και έπαψαν να είναι σε ισχύ προ δύο μηνών. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες διατρανώνουν πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κυρίως μία χρεοκοπία εντός ευρώ, όπως διατυμπανίζουν οι εταίροι ότι έχουν… εξετάσει, είναι το εφιαλτικό σενάριο.
Ωστόσο, ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα, εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να περιορίσει την κίνηση κεφαλαίων, παρουσιάζεται μέσα από 15 ερωτήσεις-απαντήσεις της «F&M Voice».
Αναλυτικά στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα.

haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου