Σελίδες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Financial Times: Στροφή της Ελλάδας και ελπίδα συμφωνίας

Financial Times: Στροφή της Ελλάδας και ελπίδα συμφωνίας

Πρώτη καταχώρηση: 23/06/2015 - 07:48
Τελευταία δημοσίευση: 08:21Οικονομία
Financial Times: Στροφή της Ελλάδας και ελπίδα συμφωνίας
Η στροφή στη στάση της ελληνικής πλευράς κρατά ζωντανές τις ελπίδες γιασυμφωνία «διάσωσης», είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.
"Αν και κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει μια συμφωνία, η στάση ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης γίνεται πιο σκληρή", γράφει το σχόλιο των FT. " Σύμφωνα με αξιωματούχους που παρευρέθηκαν στο Eurogroup, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, υποδηλώνοντας ότι το ελληνικό σχέδιο δεν έχει φτάσει όσο μακριά θα έπρεπε. Οι δύο πλευρές δεν έχουν συγκλίνει ακόμα όσον αφορά τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα|.
Όλο το άρθο των FT αναφέρει:
Η Ελλάδα διατήρησε την Δευτέρα ζωντανές τις ελπίδες για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία, με την παρουσίαση των πρώτων ουσιαστικών παραχωρήσεων μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στάλθηκαν πολύ αργά και χωρίς τις απαιτούμενες λεπτομέρειες ώστε να υπάρξει μια οριστική συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε το βράδυ της Δευτέρας. Αλλά οι ηγέτες της ευρωζώνης τις καλωσόρισαν ως μια βάση για περαιτέρω συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση 7,2 δισ. ευρώ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει «τις πρώτες πραγματικές προτάσεις εδώ και πολλές εβδομάδες», ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, αποκάλεσε την νέα ελληνική πρόταση «ένα θετικό βήμα».
Οι αγορές απογειώθηκαν. Το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 6% και οι τραπεζικές μετοχές εκτοξεύτηκαν 17%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 αυξήθηκε 2%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έπεσε 140 μονάδες βάσης στο 11,19%, ενώ υποχώρησαν οι πιέσεις και στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.
Αλλά ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η υποβολή της πρότασης, η οποία έφτασε το πρωί της Δευτέρας αφότου η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει λάθος έγγραφο το βράδυ της Κυριακής, έγινε πολύ αργά ώστε να υπάρξει μια περιεκτική αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα επιτρέπει την επίτευξη συμφωνίας. Θα χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Ορισμένα μέλη της ευρωζώνης συνεχίζουν να έχουν μεγάλες επιφυλάξεις για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν έναν έντονο διάλογο για το αν πρέπει να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Μάικλ Νούναν, πίεσαν για περιορισμούς στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες αν δεν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Άνθρωποι που έχουν δει το τελευταίο ελληνικό σχέδιο ανέφεραν πως η Αθήνα προτείνει επιπρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό σύστημα που αντιστοιχούν μόλις στο 0,04% του ΑΕΠ φέτος και λίγο πάνω από 1% την επόμενη χρονιά. Αλλά οι στόχοι αυτοί είναι χαμηλότερο από το 1% που έχουν ζητήσει οι πιστωτές για την φετινή και την επόμενη χρονιά.Βασίζεται επίσης σε υψηλότερες εισφορές από τους εργαζομένους, που ορισμένοι πιστωτές φοβούνται ότι μαζί με τις αλλαγές στην φορολόγηση των εταιρικών κερδών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν συγκλίνει ακόμα όσον αφορά τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που παρευρέθηκαν στο Eurogroup, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, υποδηλώνοντας ότι το ελληνικό σχέδιο δεν έχει φτάσει όσο μακριά θα έπρεπε.
Το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις.
Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να παρουσιάσει την δική του άποψη για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ θα παρουσιάσει την άποψη των δανειστών. Στην συνέχεια, οι ηγέτες θα σταθμίσουν την κατάσταση, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς μια γρήγορη συμφωνία την Δευτέρα αυξάνονται οι πιθανότητες η Αθήνα να μην προλάβει να διασφαλίσει πόρους πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης την άλλη εβδομάδα.
Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια αθέτηση της πληρωμής 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.
Υπό τρομακτική πίεση βρίσκεται και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τους καταθέτες να συνεχίζουν να αποσύρουν χρήματα.
Την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το όριο της έκτακτης ρευστότητας που είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν μια έντονη συζήτηση στην συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για το αν η Αθήνα πρέπει να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους για να αποτρέψει την μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσαν τρεις αξιωματούχοι. Ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Νούναν υποστήριξαν ένθερμα να μπουν όρια στην ποσότητα του ΕLA που εγκρίνεται από την κεντρική τράπεζα αν δεν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Αλλά δεν υπήρξε κάποια απόφαση για το αν είναι απαραίτητοι τέτοιοι έλεγχοι, ενώ υπήρξε αντίδραση από αξιωματούχους της ΕΚΤ που τόνισαν ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην νομισματική πολιτική.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να τεθούν σε ισχύ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, όπου εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο.«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» είπε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Η ΕΚΤ την Δευτέρα ενέκρινε επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε έκτακτα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αναμένεται να ξανασυζητήσει το ζήτημα την Τρίτη. Οι καθημερινές, αντί για τις εβδομαδιαίες, εγκρίσεις είναι ένα σημάδι για το πόσο ανήσυχο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων.
Ο κ. Τσίπρας έχει απαιτήσει να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας για την εκταμίευση της τελικής δόσης και η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας του, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ.Δεν ήταν ξεκάθαρος αν είναι πρόθυμος να αποδεχτεί νέα μέτρα λιτότητας με την υπόσχεση μελλοντικών συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.
Αν και κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει μια συμφωνία, η στάση ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης γίνεται πιο σκληρή.
Σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στις συνομιλίες, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως την Δευτέρα, ορισμένες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να αναβάλλουν τις συζητήσεις ως την Πέμπτη, όταν θα διεξαχθεί τακτική Σύνοδος της Ε.Ε. Αλλά άλλοι υποστηρίζουν πως έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου.

Πηγή: FT, euro2day

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου