Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Μετ' εμποδίων η υποβολή των δηλώσεων στο Taxisnet

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μετ' εμποδίων η υποβολή των δηλώσεων στο Taxisnet


Της Μαρίας Βουργάνα
Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς δεν φθάνουν οι καθυστερήσεις, οι ασάφειες και τα «κενά» στην νομοθεσία, ήρθαν και τα τεχνικά προβλήματα. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet δοκιμάζει ξανά τα νεύρα και την υπομονή των φορολογούμενων και των λογιστών.
Ξαφνικά χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων το Taxisnet δεν «άντεξε» και... βραχυκύκλωσε. Το «μπλακ άουτ» του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις εφορίες, ενώ οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που επιχείρησαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις διαπίστωσαν ότι δεν ήταν εφικτή ούτε η είσοδός τους στην εφαρμογή.
Όποιος προσπάθησε να εισέλθει με τους κωδικούς του στην εφαρμογή, ήρθε αντιμέτωπος με το ακόλουθο μήνυμα: «Μη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφου. Ο εξυπηρετητής της ΓΓΠΣ δεν μπόρεσε να βρει την υπηρεσία ή το έγγραφο που ζητήσατε. Αν πληκτρολογήσατε τη διεύθυνση, παρακαλούμε ελέγξτε την ορθότητά της».
Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από λίγες ώρες, το οποίο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδεται στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής των νομικών προσώπων.
Τα ίδια στελέχη αποδίδουν ευθύνες για το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να ασχοληθεί με την προετοιμασία για την υποβολή των δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αποτελεί νόμο του κράτους από τον Ιούλιο του 2013 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, η διαδικασία για την αναμόρφωση των φορολογικών εντύπων ουσιαστικά ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, η οποία με βάση τον νόμο θα έπρεπε να είχε αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου, να ανοίξει με καθυστέρηση τρεισήμισι μηνών, ενώ μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.
Με άδεια ταμεία
Και όλα αυτά συμβαίνουν, σε μια περίοδο που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και όπως όλα δείχνουν ελάχιστα θα είναι τα έσοδα που θα εισρεύσουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 1η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων εκπνέει στις 30 Ιουνίου, όπως και για τα φυσικά πρόσπωπα και οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις επτά δόσεις με την υποβολή της δήλωσης και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων δηλώσεων των φυσικών προσώπων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 824.000 δηλώσεις, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατ. δηλώσεις.
Για να τηρηθεί η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα πρέπει στις επόμενες 20 ημέρες να υποβάλλονται 260.000 δηλώσεις ημερησίως. Αυτό θεωρείται πρακτικά αδύνατο και όλα πλέον δείχνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον κατά 15 ημέρες.
Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων σε αναλυτικό οδηγό διευκρινίζει σε αναλυτικό οδηγό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ):
-Οι αμοιβές που λαμβάνει νομικό πρόσωπο, το οποίο δεν έχει τη φορολογική του κατοικία και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες ή και αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μηδενικής δήλωσης.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που οι αμοιβές καταβάλλονται σε νομικό πρόσωπο, το οποίο δεν έχει τη φορολογική του κατοικία αλλά διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%.
Ο φόρος που τυχόν παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή για εισόδημα που προέκυψε σε αυτή συμψηφίζεται μέχρι του ποσού του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.
Εισόδημα 
Το εισόδημα που αποκτούν οι επιχειρήσεις από τη μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων κ.λπ. θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα.
Ως εισόδημα (υπεραξία) από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων κ.λπ. λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει με βάση τα τηρούμενα βιβλία και τα αντίστοιχα παραστατικά. Σε περίπτωση που από τη μεταβίβαση των τίτλων προκύπτει ζημία, αυτή αναγνωρίζεται φορολογικά.
Στα μερίσματα που καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα στην Ελλάδα γίνεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, όπως και στην περίπτωση διανομής κερδών προηγούμενων χρήσεων.
Ευθύνες
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν ευθύνες για το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να ασχοληθεί με την προετοιμασία για την υποβολή των δηλώσεων
Καθυστέρηση
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων, η οποία με βάση τον νόμο θα έπρεπε να είχε αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου, άνοιξε με καθυστέρηση τρεισήμισι μηνών, ενώ μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.
Λιγότερες δηλώσεις
Από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων δηλώσεων των φυσικών προσώπων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 824.000 δηλώσεις, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατ. δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου