Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος


Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η απουσία εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και οι δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη ρίχνουν έξω τις προβλέψεις βιωσιμότητας χρέους που έγιναν το 2012 σύμφωνα με τη νέα έκθεση (DSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Χωρίς να υπολογίζονται τα νέα δεδομένα το χρέος το 2020 υπολογίζεται σε 149,9% του ΑΕΠ έναντι 124% που υπολόγιζε το Eurogroup του 2012, άρα είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Στην εισαγωγή της έκθεσης σημειώνεται όμως ότι «οι ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls στις τράπεζες» και αθέτησαν πληρωμές προς το Ταμείο, εξελίξεις που θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στις βασικές οικονομικές προβλέψεις (ύφεση, έλλειμμα) αλλά δεν έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκθεση.

Παράλληλα τονίζεται ότι δεν προβλέπεται πλέον χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή πλευρά και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει νέες δόσεις αν δεν πληρωθούν πρώτα τα οφειλόμενα προς αυτό.  

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 ως το τέλος του 2018 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Koύρεμα η επιμήκυνση


ΤΟ ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε μέσω κουρέματος στο κεφάλαιο είτε μέσω γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα.

Το Ταμείο τονίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάγκες 60 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.


Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

Σακελλαρίδης: Η έκθεση του ΔΝΤ «δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση»

 «Με τη σημερινή έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολόκληρη η ανάλυση του ΔΝΤ


Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου