Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Βαρύ φορολογικό πακέτο στην κυβερνητική πρόταση

Βαρύ φορολογικό πακέτο στην κυβερνητική πρόταση

Με πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την προ δημοψηφίσματος περίοδο και χωρίς συγκεκριμένη κοστολόγηση κατατέθηκε χθες στη Βουλή η ελληνική πρόταση.
baru-forologiko-paketo-stin-kubernitiki-protasi
 
Με πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την προ δημοψηφίσματος περίοδο και χωρίς συγκεκριμένη κοστολόγηση κατατέθηκε χθες στη Βουλή ηελληνική πρόταση που προτίθεται να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα ένα καινούργιο δάνειο ύψους 53,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ελληνική πρόταση είναι γεμάτη από φόρους, έναν σοβαρό «αστερίσκο» αλλά και εξαγγελίες για «μεταρρυθμίσεις» που ενδέχεται να κρύβουν ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Ο αστερίσκος, έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ενώ στο κείμενο της ελληνικής πρότασης παραμένουν οι ίδιοι στόχοι -1% πλεόνασμα για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017- ο αστερίσκος αναφέρει ότι οι στόχοι θα πρέπει να επανεξεταστούν σε συνεργασία με τους θεσμούς καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει (σ.σ προφανώς η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει πλέον ότι μετά τα capital controls η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση). Από τις γενικές αναφορές που κρύβουν «παγίδες», τρεις είναι οι σημαντικότερες:
1. Η εξαγγελία για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο και ταυτόχρονη ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
2. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων το φθινόπωρο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικοί πόροι κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς προς τα εκεί κατευθύνονται οι συγκεκριμένοι πόροι.
3. Η ανακοίνωση ότι το φθινόπωρο θα έρθει νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του οποίου θα επανεξεταστεί ο φόρος εισοδήματος.
Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση έχει οπισθοχωρήσει σε όλα όσα ζητούσε πριν το δημοψήφισμα. Πρακτικά, και το ΕΚΑΣ κόβεται (μάλιστα γίνεται αποδεκτή η κατάργηση για το 20% των δικαιούχων από το φθινόπωρο) και η εστίαση πηγαίνει στο 23% και το ειδικό καθεστώς των νησιών καταργείται έστω και σταδιακά από τον Οκτώβριο μέχρι του χρόνου. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις θα πάει στο 100% ενώ δεν γίνεται αναφορά σε έκτακτη εισφορά στις πιο κερδοφόρες εταιρείες. Επίσης, η κυβέρνηση οπισθοχωρεί και στη θέση της να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Στο «πακέτο» υπάρχουν και καινούργια μέτρα:

1. Εξαγγέλλεται η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια έστω και ως εφεδρική λύση. Ο νέος συντελεστής θα είναι 15% από 11% που είναι σήμερα εφόσον τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και 35% (από 33% σήμερα) από αυτό το όριο και πάνω
2.Εξαγγέλλεται αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις ακόμη και στο 29% εφόσον χρειαστεί και όχι μόνο στο 28% μέτρο που έχει ήδη γίνει αποδεκτό.
3.Αυξάνεται ο φόρος (πιθανότατα επιβάλλεται ΦΠΑ) στις ασφάλειες. Από τον συντελεστή που θα υιοθετηθεί θα φανεί το μέγεθος της επιβάρυνσης.
4.Επιβάλλεται φόρος και στα πολύ μικρά σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.
Κατά τα λοιπά, ο λογαριασμός είναι βαρύς για επιχειρήσεις (λόγω αύξησης φόρου στο 28% από 26% αλλά και της επιβολής της αυξημένης προκαταβολής του 100% αλλά και για τους αγρότες οι οποίοι θα χτυπηθούν και εξαιτίας της αύξησης του φόρου (από το 2017) αλλά και εξαιτίας της κατάργησης του αγροτικού πετρελαίου. Υπάρχει η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με προοπτική μάλιστα συγχώνευσης του φόρου με τον φόρο εισοδήματος αλλά και σειρά άλλων μέτρων που διαμορφώνονται ως εξής:
1.Επιβολή ΦΠΑ στις ασφάλειες που μέχρι σήμερα δεν επιβαλλόταν. Δεν διευκρινίζεται ο συντελεστής που θα υιοθετηθεί (πιθανότατα 23%) αλλά η επιβάρυνση θα είναι σημαντική για όσους έχουν δάνεια κατοικίας, υγείας ή ακόμη και ασφάλειες αυτοκινήτου.
2.Αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Γίνεται λόγος για διαμόρφωση του συντελεστή στο 15% (από 12% που είναι σήμερα) στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33% σήμερα) στα εισοδήματα από 12000 ευρώ και πάνω.
3.Αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 28% άμεσα με ενδεχόμενο ο συντελεστής να ανέβει στο 29% αν δεν βγει ο «λογαριασμός». Για τις επιχειρήσεις προβλέπει και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Για τους επαγγελματίες αυτό θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2017.
4.Για τον ΦΠΑ προτείνεται αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6,5% στο 13% με ημερομηνία εφαρμογής από Οκτώβριο) στα εστιατόρια (από 13% στο 23%), στα περισσότερα είδη τροφίμων (από 13% στο 23%) και στα εισιτήρια (επίσης από 13% στο 23%). Για τα νησιά προτείνεται από τον Οκτώβριο να καταργηθεί η έκπτωση του 30%. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι το τέλος του 2016 αλλά η αρχή θα γίνει άμεσα (από Οκτώβριο) με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Υπάρχει αναφορά για αντισταθμιστικά μέτρα για τα φτωχότερα νοικοκυριά των νησιών.
5. Στο κείμενο υπάρχει η κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών όπως επίσης και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, διακόπτεται η ευνοϊκή μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου
6. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τελικώς θα επιβληθεί στα σκάφη άνω των 5 μέτρων και όχι άνω των 10 μέτρων όπως αρχικά είχα προγραμματιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου