Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα – Τι περιλαμβάνει η νέα ΠΝΠ
του Κωστή Πλάντζου
(upd 15.21) Οριστικοποιήθηκε, με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, με την μόνη πραγματική αλλαγή, τουλάχιστον για τους απλούς καταθέτες να είναι ότι θα βρίσκουν... ανοικτές τις πόρτες των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι βάσει των νέων κανονισμών λειτουργίας των τραπεζών και σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2015 η καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος.
Τα βασικά σημεία τα οποία περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών είναι τα ακόλουθα:
1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ.
3. Από την Δευτέρα δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.
5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.
6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
7. Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο στο εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών.
8. Απαγορεύεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή καταθετικών, αλλά και η «προσθήκη» συνδικαιούχων στους ήδη υφιστάμενους λογαριασμούς, καθώς και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών.
9. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων, εκτός εάν γίνεται για: α. εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, β. καταβολή δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου προς την τράπεζα, γ. πληρωμή μισθοδοσίας (η οποία, όμως, «βρίσκεται» στην ίδια τράπεζα), δ. πληρωμή νοσηλίων ή διδάκτρων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και ε. πληρωμή προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα.
Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Παράλληλα στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, τονίζονται τα ακόλουθα:
«Λήγει την Δευτέρα 20 Ιουλίου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία που είχε επιβληθεί στις 28 Ιουνίου.
» Έως εκ τούτου από την Δευτέρα ανοίγουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control).
»Οι τραπεζικές εργασίες που θα επιτρέπονται αναφέρονται αναλυτικά στην νέα ΠΝΠ. Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα λειτουργεί στο Υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για αιτήματα συναλλαγών πέραν όσων επιτρέπονται από την ΠΝΠ.
Επισημαίνεται ακόμα ότι παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στην φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ.1136/30.6.2015.
Επίσης στη νέα ΠΝΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
-Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για το ΦΠΑ, που αρχίζει από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.
-Η υπαγωγή των ξενοδοχείων στον συντελεστή 6% έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.
-Η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου, για όσους υποβάλλουν δήλωση μετά την έκδοση της ΠΝΠ.
Τέλος προβλέπονται διατάξεις για την εφαρμογή της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSM».
και υπήρχαν και αυτοί που πληρώθηκαν με μετρητά από τις εταιρίες τους (Σκλαβενήτης , Γρηγόρης , praktiker ktl...) και γλίτωσαν τις ουρές το ψάξιμο και το άγχος
ΑπάντησηΔιαγραφή