Τελικά «ξηλώνουν» τις 100 δόσεις! - Πλήρης επιβεβαίωση της «Αγοράς»
Πρώτη καταχώρηση: 07/08/2015 - 13:54
Τελευταία δημοσίευση: 07/08/2015 15:39Οικονομία
Στην πλήρη επιβεβαίωση της «Αγοράς» για το «ξήλωμα» της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης των 100 δόσεων προχώρησε και σήμερα ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε πως στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μελετώνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που θα υποχρεώσουν ορισμένους εύπορους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις από τις 100.
Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη:
Και όμως, τις αλλαγές αυτές και την αποκάλυψη της «Α» του περασμένο Σαββάτου, είχε σπεύσει αρχικά να… διαψεύσει το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας στην ανακοίνωση του ότι «Δημοσίευμα εφημερίδας υποστηρίζει ότι οι θεσμοί “ξηλώνουν και τις 100 δόσεις”, ενώ παραθέτει και μια σειρά από “άγριες διαθέσεις της τρόικας”, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών».
Φαίνεται ότι ο νέος υπεύθυνος Τύπου για τις διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, γνωστός και από τα non papers που εξέδιδε κατά τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου, καθιερώνει μια νέα τακτική διαψεύσεων που στη συνέχεια διαψεύδονται, όπως συνέβαινε και με τις… ακόμη και αυτοδιαψεύσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.
Διότι, πριν αλέκτορα φωνήσαι, την περασμένη Τετάρτη δύο καθ’ ύλην αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν πλήρως την «Α» και διέψευσαν την «διάψευση» του υπουργείου.
Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε δηλώσει τότε (MEGA) ότι «θα ξαναδούμε τα κριτήρια σε όσους είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καταβάλουν τους φόρους. Δεν μπορεί να έχει κάποιος 2 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του και να έχει ενταχθεί στη διάταξη των 100 δόσεων».
Και, λίγη ώρα αργότερα την ίδια ημέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε (Βήμα FM) ότι «και αυτό είναι μέσα στα αντικείμενα της κουβέντας, βεβαίως, διότι οι 100 δόσεις δεν ήταν, όπως θυμάστε, με την έγκριση άλλων. Ήταν μια νομοθέτηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης (…) Είναι ένα μέτρο το οποίο ξανασυζητείται, είναι η αλήθεια».
Η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε και την επισήμανση της «Α» πως η τρόικα δεν είχε δει ποτέ με «καλό μάτι» τις ρυθμίσεις (είτε για περαίωση είτε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων) και απαιτούσε ακόμη και κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες.
Και παρά το γεγονός ότι η ισχύουσα ρύθμιση αποτελεί νόμο του κράτους και με θετικά αποτελέσματα για τα δημόσια ταμεία (έχουν ήδη εισπραχθεί άνω των 800 εκατ. ευρώ από περίπου 900.000 οφειλέτες), θα «ξηλωθεί» είτε με το πακέτο των προαπαιτούμενων είτε με ειδική νομοθέτηση.
Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες υπάρχουν και διαρροές από υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά τις τρεις συγκεκριμένες αλλαγές:
Ειδικότερα,
*Θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δόσεων για όσους διαθέτουν πολύ υψηλό εισόδημα ή εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Το ύψος του εισοδήματος και των κερδών θα καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και υπό συζήτηση είναι εάν θα αφορά μόνον την τρέχουσα χρήση ή τις δύο τελευταίες. Επίσης, από το υπουργείο θα καθορίζεται, σε συνάρτηση με το ύψος εισοδήματος/κερδών, ο χαμηλότερος αριθμός των δόσεων (π.χ. 48 ή 72), με την κατ’ επέκταση αύξηση του ποσού κάθε δόσης.
Η τρόικα έθεσε ζήτημα «ηθικού κινδύνου», με την επιβράβευση ένταξης στη ρύθμιση των οφειλετών με δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αλλαγή δεν αγγίζει τη μεγάλη μάζα όσων έχουν ενταχθεί.
(Με βάση τον νόμο, στην ρύθμιση υπήχθησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξάρτητα από το ύψος τους και χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια)
*Θα αποβάλλονται αυτόματα από την- «εξαιρετικά γενναιόδωρη» κατά την τρόικα ρύθμιση- όσοι συνεχίζουν να δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (π.χ. από φόρο εισοδήματος), τις οποίες δεν φροντίζουν είτε να τις αποπληρώσουν στο σύνολό τους είτε να τις εντάξουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
(Σήμερα, ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση εάν:
• δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα
• δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και έως την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους)
*Θα θεσπιστεί «επιτόκιο αγοράς» ύψους τουλάχιστον 5% ετησίως, ενώ υπάρχουν πιέσεις και για ετήσιο επιτόκιο 7%. Η τρόικα επισημαίνει ότι το επιτόκιο της ρύθμισης είναι χαμηλότερο του τραπεζικού δανεισμού και αποτελεί ένα είδος χρηματοδότησης των οφειλετών από το κράτος.
(Σήμερα, δεν υπάρχει επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ, ενώ για υψηλότερα ποσά το ετήσιο επιτόκιο είναι 3% ετησίως).
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου