Σελίδες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν το ελληνικό deal

Τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν το ελληνικό deal

Πρώτη καταχώρηση: 11/08/2015 - 08:06
Τελευταία δημοσίευση: 09:25Οικονομία
Τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν το ελληνικό deal
Σε ξαφνική υποτίμηση του γουαν προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, μετά από μία σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων που καταδεικνύουν τις ανησυχίες από το «φρένο» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, καθώς οι αγορές ήδη έχουν περάσει ένα γύρο ανησυχιών για την πορεία τόσο της Κίνας όσο και της Ελλάδας στο παγκόσμιο σύστημα. 
Πάντως, οι τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν τη συμφωνία Αθήνας - δανειστών στις διεθνείς αγορές.
Το κινεζικό νόμισμα υποχωρεί σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών και παρά τις στηρίξεις από την Κεντρική Τράπεζα μαζί με άλλα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα τόσο στην ισοτιμία του νομίσματος όσο και στις τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια της Κίνας.
Αναλυτές αναφέρουν πως αυξάνεται ο κίνδυνος για "απότομη προσγείωση" της οικονομίας εξ ου και οι "κινήσεις προσαρμογής"... κρατώντας την αναπνοή.
Στην αρχή των συναλλαγών σήμερα, η spot τιμή του γουαν υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012.
Το Πεκίνο περιέγραψε την κίνηση ως μία υποτίμηση "εφάπαξ" της τάξης του 2%, στην ημερήσια διακύμανση του κινεζικού νομίσματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε τη νέα μέση διακύμανση του γουάν στα 6,2298 δολάρια έναντι 6,1162 δολαρίων μέσης τιμής τη Δευτέρα. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει γίνει στη μέση τιμή διακύμανσης του γουαν.
Το Σαββατοκύριακο, η Κίνα ανακοίνωσε αιφνιδιαστική πτώση των εξαγωγών τον Ιούλιο ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν χαμηλό εξαετίας. Η πολιτική του Πεκίνου για ένα ισχυρό γουαν, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους τελικούς παραγωγούς εξαγωγών.
"Από τη στιγμή που η Κίνα παρουσιάζει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, η πραγματική ισοτιμία του γουαν εξακολουθεί να είναι συγκριτικά ισχυρή έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που οδηγεί σε αποκλίσεις από τις προσδοκίες της αγοράς" ανέφερε η Τράπεζα σε δήλωση της. "Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση διακύμανση του γουαν ώστε να ανταποκρίνεται  στις ανάγκες της αγοράς".
Το Πεκίνο παρεμβαίνει στην ισοτιμία καθορίζοντας μία μέση τιμή, βάση της οποίας το γουαν μπορεί να διακυμαίνεται 2% ημερησίως, αλλά τους τελευταίους μήνες η μεταβλητότητα στην ισοτιμία, ήταν πολύ μικρή.
Τα futures στις μετοχές του S&P έδειξαν άμεση αντίδραση, γεγονός που επηρεάζει όλα τα χρηματιστήρια.
  
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να αναλογίζονται τις επιπτώσεις από την απόφαση-έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν κατά περίπου 2%.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι μετοχές του αεροπορικού και πετρελαϊκού κλάδου, καθώς η υποτίμηση απειλεί να αυξήσει τα κόστη καυσίμων, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινούνται οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε τα αρχικά του κέρδη, καταγράφοντας πτώση 0,2%, ενώ απώλειες 0,55% σημειώνει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.695 μονάδες.

Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου