Σελίδες

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

TO 25% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ «Εφυγαν» 40 δισ. σε επτά μήνες - Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο 2003

TO 25% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ

«Εφυγαν» 40 δισ. σε επτά μήνες - Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο 2003

«Εφυγαν» 40 δισ. σε επτά μήνες - Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο 2003

Μείωση κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχωρώντας στα επίπεδα του 2003. Βεβαίως δεν ήταν η μείωση του Ιουλίου που οδήγησε σε αυτά τα επίπεδα τις καταθέσεις, αλλά εκείνη του Ιουνίου, πριν από τα capital controls, όταν έγιναν κινήσεις προκειμένου ιδιώτες και επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ρευστότητα υπό το ενδεχόμενο των όσων ακολούθησαν.
Από την αρχή του χρόνου η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 40 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των καταθέσεων του Δεκεμβρίου.
Το αποτέλεσμα ωστόσο και των μαζικών μικρο-αναλήψεων που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, μέσω των ATΜ και μετά την επιβολή των capital controls, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία των καταθέσεων κατά τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλήψεις, έστω και με την απόσυρση ποσών της τάξεως των 50 ή των 60 ευρώ, έφτασαν τον Ιούλιο στο 1,4 δισ. ευρώ. Υποχώρησαν αισθητά και οι προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς όσοι μπόρεσαν (οι προθεσμιακές δεν σπάνε αναίτια αυτήν την περίοδο) λόγω συγκεκριμένων αναγκών (πληρωμή φόρων, ανάγκες υγείας κ.λπ.) έσπασαν τους λογαριασμούς τους. Συγχρόνως, όσων καταθετών οι προθεσμιακές καταθέσεις έληξαν, στην πλειονότητά τους δεν ανανεώθηκαν.
«Εφυγαν» 40 δισ. σε επτά μήνες - Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο 2003
Το υπόλοιπο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 120,833 δισ. ευρώ από 122,23 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μείωσαν τις καταθέσεις τους κατά 1,397 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε στα 47,8 δισ. ευρώ από 55,196 δισ. ευρώ τον Ιούνιο,με τη μείωση να φθάνει στα 7,37 δισ. ευρώ.
Χορηγήσεις
Αντίθετα, το υπόλοιπο των απλών λογαριασμών ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 4,899 δισ. ευρώ, από τα 39,432 δισ. ευρώ στα 44,331 δισ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι όσα χρήματα κατατίθενται (μισθοδοσίες κ.λπ.) δεν μπορούν στο σύνολό τους να αποτελέσουν προϊόν ανάληψης, ενώ σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου «πέφτουν» και οι προθεσμιακές καταθέσεις όταν λήξουν.
Οι τράπεζες αναμένουν την ανακεφαλαιοποίησή τους ώστε να αναδυθούν σε μια προσπάθεια ισχυρή προκειμένου να επαναφέρουν στα γκισέ τους κυρίως τα χρήματα που οι καταθέτες έκρυψαν στις θυρίδες και στα στρώματα. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΤτΕ, νέα μείωση εμφάνισαν οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Ιούλιο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο ήταν αρνητική, αγγίζοντας τα 607 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι η χρηματοδότηση να εμφανίζει μείωση κατά 1,5%. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 204 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 416 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,0% έναντι -0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,1% τον Ιούλιο του 2015, από -0,7% τον Ιούνιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 839 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 378 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οφειλές
Όσον αφορά στα νοικοκυριά, η μηνιαία ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική ύψους 382 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να διατηρηθεί στο -3,1%.
Το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 206,8 δισ. ευρώ από 208,4 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου