Σελίδες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Έγιναν λάθη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα υπάρξουν αλλαγές»

«Έγιναν λάθη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα υπάρξουν αλλαγές»

alexiadis.jpg

Τρύφων ΑλεξιάδηςEUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Για υπερβολές και λάθη στη ρύθμιση των 100 δόσεων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Πάντως, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φορολογουμένους (δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των πολιτών ούτε καμία 'φοροκαταιγίδα', είπε), υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να... πυροβολήσει τα πόδια του.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σημείωσε ότι η ρύθμιση «απευθύνθηκε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, με έναν πρωτοφανή αριθμό, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν καιλάθη και υπήρχαν και υπερβολές. Διαπιστώσαμε, δηλαδή, ότι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα εντάχθηκαν, όχι για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αλλά για να εκμεταλλευτούν το δημόσιο». 
Ο κ. Αλεξιάδης είπε πως η διάταξη του νόμου είναι «λάθος..., γι' αυτό και τη διορθώνουμε... αλλά να μην ανησυχεί ο πολίτης... να μην παρασύρεται από φοροκαταιγίδες, από καταστροφές, λιμούς και καταποντισμούς».
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα για εφαρμογή του Συντάγματος, «δηλαδή, για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».
Όπως συμπλήρωσε, οι αλλαγές στις εκατό δόσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα αυξάνεται στο 5% (από 3% σήμερα) το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ή ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ ή το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Επίσης, χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

«Πιο δίκαια το φορολογικό βάρος»

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών και στην προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Όπως είπε, θα μοιραστεί πιο δίκαια το φορολογικό βάρος, ενώ θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και τολαθρεμπόριο.
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο με «κοινωνική ευαισθησία» και «ρεαλισμό» θα προσεγγίσει τα ζητήματα που αφορούν τα χρέη των επιχειρήσεων.
«Αν δημιουργήσουμε προβλήματα στην ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούμε ούτε να ικανοποιήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Εάν δηλαδή αυτή τη στιγμή έχεις μια επιχείρηση, την οποία την πνίξεις σε χρέη προς την εφορία και στην τράπεζα, θα την κλείσεις. Άρα, δε θα μπορείς να εισπράξεις ούτε καν αυτά που σου χρωστάει. Δηλαδή, ακόμη και ο πιο σκληρός και ανάλγητος οικονομολόγος δεν μπορεί να προτείνει τέτοια πράγματα, γιατί εδώ πρέπει να έχουμε μια λογική κοινωνικής ευαισθησίας, πρώτα απ' όλα, αλλά και ρεαλισμού. Το να αθροίζουμε ληξιπρόθεσμα χρέη είναι το πιο εύκολο, το δοκιμάσαμε αυτό, ας πάμε σε μια λογική που να εξυπηρετούνται τα χρέη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου