Σελίδες

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ Σύγκρουση για τις συντάξεις προκαλούν οι «γκρίζες» ζώνες του 3ου Μνημονίου

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Σύγκρουση για τις συντάξεις προκαλούν οι «γκρίζες» ζώνες του 3ου Μνημονίου

Σύγκρουση για τις συντάξεις προκαλούν οι «γκρίζες» ζώνες του 3ου Μνημονίου

Του Γιώργου Γάτου
«Πουθενά, ούτε στο Μνημόνιο ούτε αλλού, δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες ιδιοκτησίας». Με αυτή τη δήλωση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης διέψευσε τον πρώην «σύντροφό» του Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συντάξεις θα δίνονται με «ρήτρα» περιουσίας, σύμφωνα με το «μοντέλο» της Αυστραλίας. Και τον κατηγόρησε ότι «λόγω του αποκλεισμού του από τις εκλογές, εξ αιτίας της δικαστικής εμπλοκής του, προκαλεί πανικό στον ευαίσθητο κοινωνικό χώρο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων με ψεύδη και εσφαλμένες θέσεις». Ο Α. Νεφελούδης, με αφορμή τις «γκρίζες» ζώνες του 3ου Μνημονίου που μένει να αποσαφηνιστούν μετά τις εκλογές, σημειώνει, επιπλέον, ότι το 3ο Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προτείνει άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ισοδύναμου αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε αντικατάσταση των μέτρων που προβλέπονται. Τα μέτρα αυτά έχει αναλάβει να εισηγηθεί και να «μετρήσει» έως τον Νοέμβριο η Επιτροπή των «12» που έχει συγκροτήσει ο Γ. Κατρούγκαλος...
ΟΚΤΩ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 
Τα θέματα τα οποία παραμένουν «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και θα πρέπει να «κλείσουν» εντός του Οκτωβρίου ή το αργότερο τον Νοέμβριο, αν δεν βρεθούν «ισοδύναμα» μέτρα, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο (σελίδες 1020 και 1021 του ν. 4336/15) είναι:
Η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το συνταξιοδοτικό το 2016.
Η αποσαφήνιση των κανόνων επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67. Πρόκειται για τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία με βάση τον ν. 3861/10 ισχύουν για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ μόνο σε ανασφάλιστους και όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης. Αν, ωστόσο, συμφωνηθεί διαφορετικά (π.χ. μέσα από ένα νέο Ασφαλιστικό που θα προβλέπει ανταποδοτική + εθνική σύνταξη), το κράτος θα συμπληρώνει τη διαφορά, για όσους έχουν χαμηλή ανταποδοτική σύνταξη, με το ποσό της εγγυημένης εθνικής σύνταξης με βάση εισοδηματικά κριτήρια (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, μετοχές κ.ά., όπως ισχύει για το ΕΚΑΣ).
Παραμετρικές «βελτιώσεις» για τη στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, περιλαμβανομένων των εισφορών και των συντάξεων του ΟΓΑ.
Η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για αυταπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα (από το ονομαστικό που ισχύει σήμερα), εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών.
Ο εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων που ισχύουν στα ασφαλιστικά ταμεία (π..χ στο πρώην ΤΕΒΕ δίνεται μπόνους 220 ευρώ) με βάση τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων.
Η πλήρης ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και η κατάργηση, σε τρία χρόνια, όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους.
Η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των εισφορών σε όσα Ταμεία τα έσοδα στηρίζονται σε κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι καταργούνται μετά τις 31 Οκτωβρίου.
Η εξεύρεση αντισταθμιστικών - ισοδύναμων μέτρων (περίπου 4 δισ. ευρώ) για την απόφαση του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου