Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κλείνει η έξοδος για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Κλείνει η έξοδος για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Πρώτη καταχώρηση: 03/09/2015 - 08:47
Τελευταία δημοσίευση: 09:28Οικονομία
Κλείνει η έξοδος για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους
Διπλή παρέμβαση -στα όρια ηλικίας αλλά και στις συντάξεις- μπαίνει σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα. Οι ανατροπές στα όρια ηλικίας αφορούν περίπου 50.000δημοσίους υπαλλήλους που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 14 Αυγούστου.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως και δεκαεπτά (σε οριακές περιπτώσεις) χρόνια. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κυρίως μητέρες ανηλίκων που έπιασαν τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2012, αλλά κυνηγούν το όριο και εργαζόμενοι με 25ετία που θέλουν να πιάσουν 35ετία.
Στο "μέτωπο" των συντάξεων οι αλλαγές αφορούν σε όσους αποχωρούν από το δημόσιο μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως πότε θεμελίωσαν δικαίωμα. Θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, που σε πρώτη φάση θα έχει οριακές επιπτώσεις στο τελικό ποσό. 

Οι χαμένοι από τα νέα όρια ηλικίας
Αλλάζει εκ βάθρων το ασφαλιστικό καθεστώς στο Δημόσιο, κάθως η δυνατότητα θεμελίωσης δικαιώματος συνδέεται άμεσα με το όριο ηλικίας. Αυτό πρακτικά επηρεάζει μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι γονείες, όσοι αποχωρούν με 35ετία, όσοι θέλουν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη. 
Όπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου "δεν επηρεάζονται καθόλου όλες εκείνες οι περιπτώσεις που έχουν συμπληρώσει μέχρι τη 14η Αυγούστου τοι όριο ηλικίας που προβλεπόταν στις αντίστοιχες συνταξιοδοτικές διατάξεις".
Επίσης δεν επηρεάζονται ούτε οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό όριο ηλικίας αναμένοντας την έκδοση απόφασης με αναστολή".
Για τις περιπτώσεις στις οποίες θα εφαρμοστεί το νέο όριο ηλικίας, "κλειδί" είναι ο χρόνος συμπλήρωσης του παλαιού ορίου, καθώς με βάση αυτό επέρχεται η τελική προσαύξηση. Με ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν αναμένεται το Γενικό Λογιστήριο να ξεκαθαρίσει πού εντάσσεται κάθε κατηγορία θεμελιωμένου ως σήμερα δικαιώματος και ποιο θα είναι το νέο τελικό όριο "εξόδου". 
Οι κατηγορίες των μεγάλων χαμένων στο ασφαλιστικό είναι οι εξής:
1)Mητέρες ανηλίκων: Είναι στη ζώνη υψηλού κινδύνου, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Απειλούνται με αύξηση του όριο ηλικίας από 1 έτος και 6 μήνες μέχρι συνολικά 17 χρόνια.
2)Πατέρες ανηλίκων. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τους άντρες με ανήλικα παιδιά που έπιασαν 25ετία τη διετία 2011-2012 αλλά ακόμα... κυνηγούν το όριο. Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση είναι ααπό 3 έως 15 ετη. 
3) Τρίτεκνοι . Επηρεάζονται όσοι έπιασαν 20ετία τη διετία 2011-2012 αλλά όχι το όριο ηλικίας. Η επιβάρυνησ θα είναι από 3 έως 15 χρο΄νια. Αναμένεται διευκρίνιση από τις υπηρεσίες για το τι θα ισχύει με τις τρίτεκνες μητέρες που είχαν δυνατότητα εξόδου άνευ ορίου ηλικίας. 
4) Δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία. Από τις αλλαγές δεν γλιτώνουν και όσοι έπιασαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 και ήθελαν να βγουν με 35ετία και κατά περίπτωση όριο. Στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές έρχονται πιο ομαλά, καθώς προστίθεται ένα εξάμηνο για κάθε έτος. Το τελικό όροιο είναι τα 62 με 40 συνολικά έτη.  
5) Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν μεμειωμένη σύνταξη. Είναι ένα από τα "θολά" σημεία. Η αναφορά για αλλαγές στις συντάξεις που καταβάλλονται "ακέραιες" περιέπλεξε την ερμηνεία με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι ασφαλισμένοι να αναμείνουν την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Στο χειρότερο σενάριο η επιβάρυνση θα είναι άμεση και θα κυμαίνεται από 4 έως 7 χρόνια. Γι ατο θέμα αυτό αναμένονται διευκρινίσεις. 
6)Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 25ετία. Και στην περίπτση αυτή έρχονται αλλαγές για όσους δεν έχουν πιάσει το όριο. Η αύξηση θα είναι από 2 έως 7 χρόνια. 

 Πηγή:Έθνος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου