Σελίδες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οδικός χάρτης για τις αλλαγές σε φόρους και φορολογία

Οδικός χάρτης για τις αλλαγές σε φόρους και φορολογία

Δημιουργική...ασάφεια στο υπουργείο Οικονομικών αλλά σαφές ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα
odikos-xartis-gia-tis-allages-se-forous-kai-forologia
 
Η δημιουργική …ασάφεια ξαναχτυπά. Μία ημέρα μετά τις δηλώσειςΧουλιαράκη-Τσακαλώτου για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε  επιθετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Μόλις χθες, οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις δυνατότητες ανακατανομής των φορολογικών βαρών (που εννοιολογικά σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για κάποιους), για κατάργηση φορολογικών απαλλαγών (που επίσης σημαίνει αύξηση φόρων για κάποιους) αλλά και για επανεξέταση της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος.
Με την σημερινή ανακοίνωση όμως, η κυβέρνηση θολώνει τα νερά. Από τη μία αναφέρει ότι θα τηρηθούν όσα αναφέρει το μνημόνιο για τη φορολογία (σ.σ το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι θα υπάρξουννέοι φόροι εξειδικεύοντας μάλιστα τους συντελεστές για τους αγρότες αλλά και για τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια) και από την άλληπροαναγγέλλει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Τι έλεγε χθες ο κ. Χουλιαράκης«Έχουμε, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων».
Τι σημαίνει επανεξέταση της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή μέτρο που έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων; Ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φορολογούνται τα εισοδήματα με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως πηγής έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων. Δηλαδή, να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους. Η εξειδίκευση της δήλωσης Χουλιαράκη –δηλαδή η αποτύπωση των συνεπειών που θα έχει η θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας- φαίνεται ότι ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα να εκδοθεί  μια ανακοίνωση η  οποία όμως θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά. Ιδού το περιεχόμενό της:
1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.
2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.
3.Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.
4.Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.
5.Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιώντης συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.
Τι λέει λοιπόν στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών; Καταρχάς ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Το οποίο ρητώς ορίζει ότι τα εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να φορολογηθούν με συντελεστή 15% από 11% που είναι σήμερα, ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών (δηλαδή να διπλασιαστεί ο φορολογικός συντελεστής), να μονιμοποιηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να συμπεριληφθεί στη φορολογική κλίμακα και φυσικά να επανεξεταστούν τόσο οι φορολογικές απαλλαγές όσο και τα τεκμήρια. Τι φέρνουν όλα αυτά; Νέες επιβαρύνσεις. Από εκεί και πέρα, με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ξαναλέει ότι θα επανεξεταστεί –ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς- η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος. Απλώς, σήμερα, λείπουν οι συγκεκριμένες αναφορές που έγιναν χθες (κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, επανεξέταση φορολόγησης εισοδήματος με βάση την πηγή κλπ).

Αυξημένοι φόροι, έτσι και αλλιώς

Μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 14.000 ευρώ εισπράττει και 10.000 ευρώ από ενοίκια. Σήμερα, πληρώνει φόρο  980 ευρώ για τον μισθό του και 1100 ευρώ για το ενοίκιο. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση επομένως, διαμορφώνεται στα 2080 ευρώ χωρίς την εισφορά αλληλεγγύης. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, στη θέση του οποίου βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, γνωρίζει από τώρα ότι το 2016 θα του φέρει περισσότερους φόρους. Είτε γίνει αυτό που λέει το μνημόνιο –αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τα ενοίκια από το 11% που είναι σήμερα- είτε γίνει αυτό που είπαν χθες οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (αλλαγή του τρόπου φορολόγησης με βάση την πηγή του εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα προκειμένου να ανακατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη) οι έχοντες εισοδήματα από δύο πηγές θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
 Πόσο πιο βαθιά όμως; Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος με το ενοίκιο των 10.000 ευρώ και τον μισθό των 1000 ευρώ τον μήνα, γνωρίζει από τώρα ότι αν τηρηθεί  κατά γράμμα το μνημόνιο, θα πληρώσει τουλάχιστον 400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, η ενσωμάτωση και των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση φόρου ακόμη και κατά…50%. Ο λόγος; Ας υποθέσουμε ότι γίνεται πράξη η ενσωμάτωση και των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος, θα βρεθεί με ένα συνολικό εισόδημα της τάξεως των 24.000 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος αντιστοιχεί φόρος –με βάση την ισχύουσα κλίμακα- 3480 ευρώ. Πόσα πλήρωνε μέχρι τώρα; 2080 ευρώ. Η διαφορά φτάνει στα 1400 ευρώ. Ασφαλώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα άφηνε την ίδια φορολογική κλίμακα. Τι θα έκανε όμως; Θα επέφερε φορολογικές ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα κάτω από 20-25.000 ευρώ τον χρόνο; Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τεράστια απώλεια εσόδων σε μια χρονιά (2016) που η κυβέρνηση θα βρισκόταν με το...πιστόλι στον κρόταφο για να υλοποιήσει το μνημόνιο και τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους.
   Τι αναζητά λοιπόν το νέο οικονομικό επιτελείο; Μια νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να ρίχνει τα φορολογικά έσοδα. Με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, νοείται η μετατόπιση βαρών από τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα στους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Όμως οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα (πχ κάτω από 12.000 ευρώ) αποτελούν πλέον περισσότερο από το 70% της φορολογικής βάσης. Ενδεχόμενη ελάφρυνσή τους (ειδικά αν τα εισοδήματά τους προέρχονται από ενοίκια ή μπλοκάκια) θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Πώς θα αποκατασταθεί αυτό; Με την αύξηση του φόρου για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα; Ήδη οι πραγματικοί συντελεστές για τα ανώτερα κλιμάκια, προσεγγίζουν με το 50% και είναι από τους υψηλότερους στον… πλανήτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου