Σελίδες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΤΣΟΥΝΑΜΙ Αλλάζουν όλα στους φόρους - Ανατροπές σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Αλλάζουν όλα στους φόρους - Ανατροπές σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές

Αλλάζουν όλα στους φόρους - Ανατροπές σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές

Της Μαρίας Βουργάνα
Αλλαγές εκ βάθρων στη φορολογία εισοδήματος με νέους συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και ριζικό «λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το στίγμα των φορο-ανατροπών που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου καθώς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 3 δισ. ευρώ, έδωσαν χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.
Ειδικότερα ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο μείωσης των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους μέσα από την αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος. Στόχος -όπως είπε- είναι ο φόρος εισοδήματος να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να επανεξεταστεί το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος που έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες ανάλογα με το εάν το εισόδημα προέρχεται από μισθούς - συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα ή ενοίκια.
Αλλάζουν όλα στους φόρους - Ανατροπές σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με τη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν».
Φορολογική κλίμακα 
Οι φορολογικές ανατροπές που θα ισχύσουν από το 2016 εξετάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει διάφορα σενάρια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, όπως φορολόγηση των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με μία ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία ενδεχομένως θα υπάρχει αφορολόγητο όριο ή φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές.
Αλλάζουν όλα στους φόρους - Ανατροπές σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές
Μάλιστα, μια από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες (μερίσματα κ.λπ.) και μιας άλλης κλίμακας για τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και οι αγρότες.
Στην πρώτη κλίμακα θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο αλλά για λίγους και συγκεκριμένα μόνο για όσους αποκτούν εισοδήματα 9.000 - 12.000 ευρώ (ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του αφορολογήτου ορίου). Για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ με βάση κλίμακα που θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές φόρου. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός στα επίπεδα του 6%-8% και ο ανώτερος μπορεί να φθάνει στο 50% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ. Δηλαδή όσο αυξάνονται τα εισοδήματα θα αυξάνονται και οι συντελεστές φόρου και κατά συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση.
Με βάση το σενάριο αυτό, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα φορολογείται, ενώ κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ δεν θα έχει αφορολόγητο και θα φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από το πρώτο ευρώ. Στην φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Σημειώνεται ότι το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα και συγκεκριμένα ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ να αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, να αυξηθεί από το 33% στο 35%. Ωστόσο, εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες 
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες, οι δανειστές επιμένουν να μην υπάρξουν αλλαγές και να συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Ειδικότερα για τους αγρότες το μνημόνιο ορίζει σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών 
Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές, με στόχο να καταργηθούν οι περισσότερες και να αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.
Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ, που θα καταργηθούν σταδιακά, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά). Ειδικότερα:
  • Στα 293 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Για τις ιατρικές δαπάνες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστών καρτών.
  • Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.
  • Στα 658,78 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Καταιγίδα
«Καταιγίδα» εκκαθαριστικών για την πληρωμή φόρων έρχεται τις επόμενες ημέρες. Η αρχή γίνεται με τον αυξημένο κατά 30% φόρο πολυτελούς διαβίωσης που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 οι φορολογούμενοι που κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., πισίνες, αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Ακολουθούν τα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ενώ μετά τις 10 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Μέχρι το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου