Σελίδες

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Νέες ρυθμίσεις για τα capital controls - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλάκης

Νέες ρυθμίσεις για τα capital controls - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλάκης

Πρώτη καταχώρηση: 03/09/2015 - 19:12
Τελευταία δημοσίευση: 03/09/2015 19:20Οικονομία
Νέες ρυθμίσεις για τα capital controls - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλάκης
Έως το τέλος του χρόνου είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δοθεί σε νέους φοιτητές ή σε φοιτητές Erasmus η δυνατότητα να ανοίγουν νέους λογαριασμούς.
Επίσης, και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων για την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων τους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται, μέσω πιστωτικών καρτών.
Ανακοίνωσε, επίσης την ουσιαστική χαλάρωση των συναλλαγών με το εξωτερικό, μέσω ίντερνετ, ενώ σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ η έγκριση θα περνάει απευθείας από τις τράπεζες.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε, επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις για την επαναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα των κεφαλαίων που βρίσκονται σήμερα σε ... "στρώματα, το γνωστό στρώμα capital", όπως είπε ο υπουργός ή στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις των αλλεπάλληλων προμηθειών που πληρώνουν οι πελάτες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ, ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, "το ΕΣΠΑ της κρίσης", όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια, εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.
Τέλος, για το πόρισμα έρευνας της γενικής γραμματείας Εμπορίου που αφορά στη διαφορά λιανικής τιμής υγραερίου και βενζίνης που παρατηρείται μεταξύ πρατηρίων στα νησιά και πρατηρίων στην Αττική ζητήθηκε η διερεύνηση του θέματος από το ΣΔΟΕ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης. Δεν υπάρχουν», σχολίασε ο υπουργός και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές, τόνισε:
«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια απαιτητική διαδικασία και πρέπει να γίνονται σωστά με σχέδιο και αξιοπιστία και η προσπάθεια δεν σημαίνει επιπολαιότητα. Θυμόμαστε εκτιμήσεις του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν. Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, δημιουργούν ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα σαν χώρα, σαν κοινωνία ... αν δεν κάνουμε κάτι μαζικό για την επανααπασχόληση της ελληνικής κοινωνίας όλα θα αποτύχουν».
Capital Controls
Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας. Μετά από σύσκεψη που είχε την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι τα capital controls χαλαρώνουν στα εξής σημεία:
1. Σε περίπτωση που δεν εξαντλούνται τα ημερήσια όρια ρευστότητας των τραπεζών, τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν σε εβδομαδιαία βάση.
2. Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές έως και 5.000 ευρώ, τα αναλαμβάνουν οι τράπεζες και δεν ασχολείται η αρμόδια Επιτροπή.
3. Δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού σε φοιτητές.
4. Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που λιμνάζουν.
5. Γίνεται ουσιαστική χαλάρωση στις διαδικτυακές συναλλαγές εξωτερικού.
6. Συγκέντρωση όλη της νομοθεσίας για τα capital controls σε ένα κείμενο.
7. Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους βουλευτές να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων που θα λήξει, μετά την προεκλογική περίοδο για τις δαπάνες τους.
8. Εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις, για να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα το «στρώμα capital", δηλαδή τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στο σχέδιο Γιούνκερ
Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζεται ημερίδα που θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, Περιφέρειες), για να διαμορφωθεί ο ελληνικός φάκελος, προκειμένου να αυξηθεί, όσο γίνεται, το ποσό που θα διατεθεί από το πρόγραμμα Γιούνκερ για την Ελλάδα.
Ποια είναι η στόχευση για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός.
1. Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
2. Αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των εναπομεινάντων πόρων. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.
3. Ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί και σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2009, δηλαδή πριν την εκδήλωση της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, να λάβει δηλαδή υπ' όψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και ως προς τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.
4. Η Ελλάδα επιζητά και απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις, ζητά δηλαδή, όπως είπε ο υπουργός, ένα μέρισμα της κρίσης.
5. Προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις που θα προσδώσουν ένα εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά θα λαμβάνουν υπόη και τη δυσμενείς συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως έγινε με τις τράπεζες.
6. Το κριτήριο της απασχόλησης να περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.
7. Κλιμάκια της ΕΕ θα έρθουν στην Ελλάδα και θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.
Νέος Αναπτυξιακός νόμος
Ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται η εκπόνηση νέου Αναπτυξιακού νόμου ο οποίος, όπως ανέφερε, θα λαμβάνει υπόψη ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να φτουρήσει, χωρίς διεθνή παρουσία, καινοτομία και απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεφαλαιακού οργανισμού (fund), ο οποίος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα αθροίζονται σε αυτόν ως κεφάλαιο οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου όλων των επιχειρήσεων.
Επίσης, ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένες να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός πιστοποίησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος θα συνδυαστεί με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο ενθάρρυνσης της παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση του νέου Αναπτυξιακού είναι να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
Για τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχιών στην εφαρμογή τους, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω της δομής αυτών των νόμων που υποστήριζε παρόμοια πρότυπα επενδυτικών πρωτοβουλιών. Από τον αναπτυξιακό νόμο του 2004, από 10.000 επενδυτικά έργα, έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς 5.100 και ένα σημαντικό μέρος αυτών 2.000 είναι πλέον μη ενεργά και δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία απολύτως εκταμίευση.
Από το νεότερο νόμο του 2011 έχουν ενταχθεί 1.200 επενδυτικά έργα και έχουν ολοκληρωθεί εννέα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. "Για να κλείσουμε με αυτούς τους αναπτυξιακούς νόμους για όσα έργα είναι ή μπορεί να γίνουν βιώσιμα, χρειάζονται 3 δισ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκαριστούν" είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος σχολίασε ότι χρειάζεται νέα φιλοσοφία που θα λαμβάνει υπ' όψιν της την κρίση με επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στο διεθνές περιβάλλον όπου καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς διεθνοποιημένα κριτήρια, συνεχούς παρουσίας στις αγορές με έρευνα, καινοτομία και απασχόληση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, οι διαβουλεύσεις για το νέο αναπτυξιακό είναι στο τελικό στάδιο.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου