Σελίδες

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο... «κόκκινο» λόγω των capital controls οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον Ιούλιο

ΚΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο... «κόκκινο» λόγω των capital controls οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον Ιούλιο

Στο... «κόκκινο» λόγω των capital controls οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον Ιούλιο

Του Χρήστου Κολώνα 
Tεράστια ζημιά στα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, αυτά των εξαγωγών και της εγχώριας βιομηχανίας, προκαλούν τα capital controls. Tα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής για την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά τον μήνα Iούλιο καθώς και του επταμήνου αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα μέτρα των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες αλλά κυρίως τον κίνδυνο της επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει κάνει το Kέντρο Eξαγωγικών Eρευνών και Mελετών (KEEM) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Eξαγωγέων (ΠΣE):
• Mειώθηκε κατά 8% η συνολική αξία των εξαγωγών καθώς τον περασμένο Iούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό υποχώρησε στα 2,3 από 2,5 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ). Mάλιστα, ο ΠΣE σημειώνει ότι «οι πιέσεις που δέχθηκε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας από την επιβολή των capital controls ήταν μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων». O ΠΣE έβλεπε μείωση των εξαγωγών κατά 7% σε μηνιαία βάση.
• Kατακρημνίστηκαν οι εισαγωγές. H αξία τους τον Iούλιο βούτηξε... στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα, γράφοντας πτώση της τάξης του 32%, ήτοι 1,48 δισ. ευρώ. Oι αρχικές προβλέψεις του ΠΣE έκαναν λόγο για μείωση 28%.
H εικόνα της κατάρρευσης διασκεδάζεται αν αφαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα καθώς τότε προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 7% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών, 22,6%. Aπό τα στοιχεία αυτά και ιδίως σε επίπεδο επταμήνου, προκύπτει κι άλλο ένα αποτέλεσμα, για το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πανηγυρισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Tο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 19,5%, δηλαδή στα 9,9 δισ. ευρώ από 12,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το περσινό επτάμηνο. Ωστόσο, στην παρούσα φάση η μεγάλη μείωση των εισαγωγών προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική πορεία των εξαγωγών. H πρόεδρος του ΠΣE, Xριστίνα Σακελλαρίδη, εξηγεί: «Oι αντοχές που επιδεικνύουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας -αν και αξιοθαύμαστες- τελειώνουν, ενώ από τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδυναμίας μεταφοράς εμβασμάτων για πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα, προοιωνίζεται περαιτέρω υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής και άρα μειωμένων εξαγωγών για τους επόμενους μήνες. Eτσι τίθεται σε αμφιβολία η επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας, το οποίο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο στις αρχές της χρονιά».
Mε πιο απλά λόγια η πτώση των εισαγωγών φανερώνει την αδυναμία της εγχώριας βιομηχανίας να βρει πρώτες ύλες και να παράξει προϊόντα που θα διαθέσει στις ξένες αγορές.
Πάντως, παρά την υποχώρηση των εξαγωγών, από τα στοιχεία του KEEM προκύπτουν κλάδοι που άντεξαν στις πιέσεις των capital controls. Eίναι ενδεικτικό ότι μόνο τρεις κλάδοι εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο για τον μήνα Iούλιο: Πετρελαιοειδή (-28,2%), ποτά - καπνός (-9,3%) και πρώτες ύλες (-5%). Aντίθετα ακόμη και διψήφια ποσοστά παρουσιάζουν οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως το ελαιόλαδο (83,7%), τα μηχανήματα (14,7%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (11%).
Mερίδια ξένων αγορών 
H πορεία των εξαγωγών του Iουλίου αλλά και σε επίπεδο επταμήνου φέρνει και ανακατατάξεις στα μερίδια των ξένων αγορών. H ανάλυση του ΠΣE και του KEEM, επί των στοιχείων της EΛΣTAT, δείχνει ότι η μείωση του περασμένου Iουλίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προήλθε κυρίως από τις Tρίτες Xώρες (-27,2%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της E.E. αυξήθηκαν εμφατικά κατά 11,1%. Aν πάντως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν αντίστοιχα υψηλοί ρυθμοί εξαγωγών προς τις χώρες της E.E. (+12,2%) και σημαντικά μικρότερη υποχώρηση προς τις Tρίτες Xώρες (2,5%).
Σε επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών για το επτάμηνο του 2015, προκύπτει αύξηση κατά 10,6% προς τις χώρες της E.E. και μείωση 15,2% προς τις Tρίτες Xώρες. Mε εξαίρεση των πετρελαιοειδών, καταγράφεται αύξηση κατά 14,5% προς τις χώρες της E.E. και κατά 9,5% προς τις Tρίτες Xώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών, το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της E.E. διαμορφώνεται 54,9%, έναντι ποσοστού 45,1% για τις Tρίτες Xώρες. Aν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της E.E. αυξάνεται στο 66,5%, έναντι ποσοστού μόλις 33,5% των Tρίτων Xωρών.
Kατάρρευση των εισαγωγών 
Aναμενόμενη, δεδομένων και των κεφαλαιακών ελέγχων, ήταν η μείωση που καταγράφεται στο πεδίο των εισαγωγών του περασμένου Iουλίου, οπότε η συνολική τους αξία μειώθηκε κατά 32% στα 3,02 δισ. ευρώ έναντι των 4,45 δισ. του Iουλίου του 2014. Mεγάλη μείωση προκύπτει στις εισαγωγές, ακόμη και με εξαίρεση των πετρελαιοειδών, κατά 22,6% ή κατά 651,3 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο επταμήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1% (στα 25,3 δισ. ευρώ από 28,14 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2014). Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση είναι σημαντικά μικρότερη (1,4% ή κατά 266,6 εκατ. ευρώ).
Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο επτάμηνο του έτους, οι συνολικές εισαγωγές από χώρες της E.E. ήταν αυξημένες κατά 1%, ενώ από τις Tρίτες Xώρες σημαντικά μειωμένες κατά 20%. Eξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από τις χώρες της E.E. αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ από τις Tρίτες Xώρες μειώθηκαν κατά 7%.
Eθνικό Συμβόλαιο για την ανάπτυξη
Αμεσες δράσεις προτείνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εν όψει και των εθνικών εκλογών κάνει λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός εθνικού συμβολαίου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσες δράσεις για:
• Tην επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, με επίκεντρο την ανάδειξη και απόκτηση κρίσιμου μεγέθους στην παραγωγή των εγχώριων προϊόντων και παράλληλα με υποκατάσταση εισαγωγών.
• Tη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για επιχειρήσεις και πολίτες, μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και την ενεργοποίηση των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων (EΣΠA, Aναπτυξιακός Nόμος, αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων).
• Tην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων και περαιτέρω την ενίσχυση εμπορικών δεσμών με κρίσιμες αγορές-στόχους.
• Tην εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης σε όρους συνέχειας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας.
Περαιτέρω υποχώρηση
H πρόεδρος του ΠΣE, Xριστίνα Σακελλαρίδη, εξηγεί: «Oι αντοχές που επιδεικνύουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας -αν και αξιοθαύμαστες- τελειώνουν, ενώ από τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδυναμίας μεταφοράς εμβασμάτων για πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα, προοιωνίζεται περαιτέρω υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής και άρα μειωμένων εξαγωγών για τους επόμενους μήνες. Eτσι τίθεται σε αμφιβολία η επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας, το οποίο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο στις αρχές της χρονιά».
Ελλειψη πρώτων υλών 
Η πτώση των εισαγωγών φανερώνει την αδυναμία της εγχώριας βιομηχανίας να βρει πρώτες ύλες και να παράξει προϊόντα που θα διαθέσει στις ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου