Σελίδες

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σενάρια FT για "κούρεμα" καταθέσεων όπως και στο δημοψήφισμα

Σενάρια FT για "κούρεμα" καταθέσεων όπως και στο δημοψήφισμα

Πρώτη καταχώρηση: 16/09/2015 - 12:37
Τελευταία δημοσίευση: 16/09/2015 13:32Οικονομία
Σενάρια FT για κούρεμα καταθέσεων όπως και στο δημοψήφισμα
Συναγερμό χτυπά δημοσίευμα στους Financial Times, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως είχε κάνει και στο δημοψήφισμα, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των κανόνων για «κούρεμα» ελληνικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ... αλά κυπριακά.
Σημειώνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις τράπεζες στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο του επικεφαλής τη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφορικά με το bail-in. Μια ημέρα πριν το δημοψήφισμα η ίδια εφημερίδα διέδιδε σενάρια για "κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ" και πως οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό "bail-in".

Το δημοσίευμα των FT παραμονή του δημοψηφίσματος

Τα σενάρια στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρουν:
«Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σπεύδουν να προλάβουν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πριν αρχίσουν να ισχύουν νέοι κανόνες που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τις εταιρικές καταθέσεις, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία», γράφει η συντηρητική βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Αυτή η βιασύνη οφείλεται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, η οποίες, αν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ακριβής, δείχνουν πως θα χρειαστούν στην συνέχεια διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που αν τραβήξει χρονικά θα θέσει σε κίνδυνο την επικείμενη λήξη της προθεσμίας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος», επισημαίνουν οι FT.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, επέμενε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να θιγούν. Εκείνη την εποχή, οι πιστωτές στην Ελλάδα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αντλήσουν τα 25 δισ. ευρώ που ενδεχομένως χρειάζονταν για να καλύψουν πλήρως τον χρηματοπιστωτικό τομέα που σχεδόν καταστράφηκε από την απόσυρση καταθέσεων και την οικονομική αναταραχή» σημειώνουν οι Financial Times.
«Τώρα, όμως, οι αρχές της ΕΕ έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν θέλουν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους να μην αγγίξουν τις καταθέσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες  πριν τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου οι κανόνες της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών», υπογραμμίζουν.
«Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης δέχεται οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δώσει εγγύηση τους πιστωτές, ύψους 8% των υποχρεώσεων της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι ομολογιούχοι χαμηλής προτεραιότητας και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε τα χρήματα θα προέλθουν από τους ανώτερους ομολογιούχους και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ».
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου