Σελίδες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κομισιόν: Θα ζητά πίσω τους φόρους που δεν πλήρωσαν πολυεθνικές στην ΕΕ

Κομισιόν: Θα ζητά πίσω τους φόρους που δεν πλήρωσαν πολυεθνικές στην ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: 15/10/2015 - 21:32
Τελευταία δημοσίευση: 15/10/2015 21:32Οικονομία
Κομισιόν: Θα ζητά πίσω τους φόρους που δεν πλήρωσαν πολυεθνικές στην ΕΕ
Η Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη την πιο σκληρή επίθεση κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με μέτρα που μπορούν να επιβάλλουν μεγάλο κόστος σε αυτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, ένα από τα ισχυρότερα όπλα της – τις διατάξεις για την κρατική βοήθεια – προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δίνουν ειδικές φορολογικές συμφωνίες σε εταιρείες, ουσιαστικά τους δίνουν παράνομες επιδοτήσεις.
Διαβάστε αναλυτικά στο enikonomia.gr.
Δείτε επίσης

Κομισιόν: Θα ζητά πίσω τους φόρους
που δεν πλήρωσαν πολυεθνικές στην ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: 15/10/2015 - 21:24
Τελευταία δημοσίευση: 15/10/2015 21:24Οικονομία
Κομισιόν: Θα ζητά πίσω τους φόρουςπου δεν πλήρωσαν πολυεθνικές στην ΕΕ
Η Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη την πιο σκληρή επίθεση κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με μέτρα που μπορούν να επιβάλλουν μεγάλο κόστος σε αυτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. 
Η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, ένα από τα ισχυρότερα όπλα της – τις διατάξεις για την κρατική βοήθεια – προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δίνουν ειδικές φορολογικές συμφωνίες σε εταιρείες, ουσιαστικά τους δίνουν παράνομες επιδοτήσεις.
Οι πρώτες αποφάσεις της κυρίας Βεστάγκερ ακολουθούν μακρές έρευνες και μπορεί να προσβληθούν από τις χώρες σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η Επίτροπος έχει την αρμοδιότητα να καλέσει τις χώρες να ζητήσουν πίσω από τις πολυεθνικές εταιρείες τον φόρο που δεν πλήρωσαν.
Πρόκειται για ποσά πολλών δις. ευρώ. Ιδού ορισμένα παραδείγματα:
- Ο όμιλος της Fiat είχε το 2012 κέρδη 896 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό για το οποίο φορολογήθηκε κυμάνθηκε από 2,3 έως 2,8 εκατ. ευρώ
- Η Starbucks είχε κέρδη μετά φόρων 1,08 δις. ευρώ το 2012, ενώ ο φόρος που πλήρωσε υπολογίζεται από 600.000 έως 1 εκατ. ευρώ
- H Apple είχε παγκόσμιο εισόδημα προ φόρων ύψους 25 δις. ευρώ το 2011, ενώ πλήρωσε φόρο από 2 έως 20 εκατ. ευρώ διεθνώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου