Σελίδες

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» και επιστροφής στη Δραχμή του Κώστα Λαπαβίτσα

Αυτό είναι το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» και επιστροφής στη Δραχμή του Κώστα Λαπαβίτσα

Το ThepressProject παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής και Εθνικής Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα» που εκπόνησε ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Χάινερ Φλάσμπεκ (με νομικό παράρτημα του Πέτρου Μηλιαράκη). Το σχέδιο αυτό που δημοσιεύουμε είναι αυτό που είχε προετοιμαστεί τον Μάιο του 2015 και δεν περιλαμβάνει τις πιθανές επεξεργασίες που έγιναν εξαιτίας των εξελίξεων.
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στηρίζοντας τους διαφημιζόμενους στο ThePressProject στηρίζετε την προσπάθειά μας
Σχετικά άρθρα
Ο Κ. Λαπαβίτσας παρουσιάζει το Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής
Έρχεται μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων
Απέκλεισε διαγραφή χρέους ο Ντομπρόβσκις
Newsroom
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
 Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον Κ.Λαπαβίτσα χρησιμοποιώντας το #askTPP


Θεωρούμε ότι η δημοσίευσή του παρουσιάζει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αφενός επειδή για πρώτη φορά οι πολίτες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να αποφασίσουν αν το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο με το σχέδιο του Σόιμπλε (όπως κατά κόρων υποστήριξαν προεκλογικά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) και αφετέρου επειδή ίσως προκαλέσει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για το κατά πόσο είναι αναγκαίο ή ακόμα και εφικτό το σενάριο της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους το GREXIT δεν έχει αποφευχθεί οριστικά και άρα στην περίπτωση που ξαναέρθει στο προσκήνιο η δημοσίευση αυτή θα αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Το ThePressProject προσκάλεσε τον κύριο Λαπαβίτσα για μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα δημιουργηθούν στους πολίτες μετά την ανάγνωση του σχεδίου. Ο πρώην βουλευτής θα βρίσκεται μαζί μας στις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Εσείς μπορείτε να μας στέλνετε όλη την ημέρα τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας το #askTPP.

Το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης, όπως το φαντάστηκαν οι ηγέτες της ΕΕ οδεύει προς την κατάρρευση, παρά προς την ολοκλήρωση, όπως δείχνουν τα οικονομικά δεδομένα με την οικονομία να  βρίσκεται σε στασιμότητα, τον αποπληθωρισμό να έχει γίνει μια πραγματική απειλή και την ανεργία να ξεπερνάει το 10 %, με ποσοστά στη Νότια Ευρώπη άνω του 25 %.

Ο πιο σοβαρός παράγοντας της άσχημης αυτής εικόνας της ΟΝΕ θεωρείται το χάσμα που υφίσταται ανάμεσα σε Βορρά και Νότο αλλά κυρίως στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα που παρουσιάζει η οικονομία της Γερμανίας εις βάρος των υπολοίπων κρατών μελών. Η Γερμανία έχει συστηματικά περιστείλει την αύξηση των εγχώριων μισθών, αποκτώντας έτσι τεράστια πλεονάσματα στις διεθνείς της συναλλαγές κι έχει αναδειχθεί ως ο κύριος δανειστής στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, το δόγμα της λιτότητας, αναφέρεται ως μοναδικό αντίδοτο για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ειδικά γι'αυτές που έχουν περιοριστεί από τις διεθνείς αγορές.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης την Ευρωζώνη, η μερική επιστροφή στις κεφαλαιαγορές της Ιρλανδίας της Ισπανίας και της Ελλάδας έγινε με εξαιρετικά υψηλό τίμημα, καθώς οι χώρες αυτές υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στα ομόλογά τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν σε ύφεση και αποπληθωρισμό. Αλλά ακόμα χειρότερο ήταν το ιστορικά πρωτοφανές κόστος της προσαρμογής που έπρεπε να δεχθούν για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.



Την ίδια στιγμή, οι νομισματικές συνθήκες (πραγματικά επιτόκια και πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες) είναι δυσμενέστερες για χώρες που αντιμετωπίζουν εξωτερικά ελλείμματα σε σχέση με αυτές που έχουν πλεονασματικά ισοζύγια βάζοντας έτσι τις βάσεις για εύκολη διαμόρφωση των προϋπολογισμών τους, ενώ οι καλοήθεις νομισματικές συνθήκες συμβάλλουν επίσης στην τόνωση των οικονομιών τους.

Η γενικευμένη ύφεση που παρουσιάζεται στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της Γερμανίας στην εξαγωγική δραστηριότητα, καταστούν το μέλλον της Ευρωζώνης δυσοίωνο. Τα προγράμματα λιτότητας ή η δυσλειτουργική "διαρθρωτική" προσαρμογή που έχουν επιβληθεί σε χώρες του Νότου και όχι μόνο, έχουν αυξήσει το κόστος παραμονής στην Ευρωζώνη με πολιτικό αποτέλεσμα ακροδεξιά κόμματα , πολέμια του κοινού νομίσματος να κάνουν την εμφάνισή τους.


Το πλήρες σχέδιο του Κώστα Λαπαβίτσα σε εικαστική επεξεργασία του ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου