Σελίδες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Επανέφεραν στα κρυφά κοινωνικό πόρο υπέρ Ταμείου ιδιωτικής ασφάλισης

Επανέφεραν στα κρυφά κοινωνικό πόρο υπέρ Ταμείου ιδιωτικής ασφάλισης

Πρώτη καταχώρηση: 11/10/2015 - 09:53
Τελευταία δημοσίευση: 11/10/2015 09:53Οικονομία
Επανέφεραν στα κρυφά κοινωνικό πόρο υπέρ Ταμείου ιδιωτικής ασφάλισης
Κοινωνική εισφορά που πληρωνόταν από τους φορολογούμενους μέσα από την αξία των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων (ζωής, αυτοκινήτου, πυρός κλπ) και είχε καταργηθεί το 2014 όπως δεκάδες άλλοι πόροι επανέφερε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό Ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που πληρώνει και 14 συντάξεις το χρόνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η απόφαση με την οποία αναβιώνει ένας καταργημένος κοινωνικός πόρος υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Με αυτή εγκρίθηκε η αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, επαναφέροντας αυτού που ζητούσαν ταμέλη του Ταμείου, δηλδαή την εργοδοτική εισφορά η οποία καταβαλόταν ως ποσοστό 1% ως 5% επί της αξίας των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Τις εισφορές αυτές στην πράξη τις πλήρωναν εκατομμύρια πολίτες μέσα από τα συμβόλαια ασφάλισης των ΙΧ και των επαγγελματικών αυτοκινήτων , των μοτοσικλετών, των σπιτιών τους καθώς και των ασφαλιστηρίων ζωής. Το 1% ως 5% άπό τα ποσά που πλήρωναν πήγαινε όχι για να στηριχθούν τα δημόσια ταμεία και τα δημόσια σχολεία, αλλά για να στηρίζουν το ιδιωτικό ταμείο συντάξεων των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών εταιρειών.
Αυτό τον κοινωνικό πόρο μαζί με άλλους 70 που επιβάρυναν τον κοινωνικό σύνολο κατήργησε ο νόμος 4254/2014. Όμως η διοίκηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βρήκε τον τρόπο να τον επαναφέρει για να στηριχθεί το Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί ενδεχομένως να κοπούν παροχές, τροποποιώντας το καταστατικό του με στόχο να ισχύει η "η κοινωνική εισφορά" για όλο το 2015 έστω και μειωμένη κατά 40%".
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επαναφορά του κοινωνικού πόρου όπως αιτιολογείται στο καταστατικό που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας γίνεται για "συγκυριακούς λόγους". 
Η απόφαση όμως, αναφέρει η εφημερίδα, κάθε άλλο παρά συγκυριακό χαρακτήρα έχει, καθώς τα έσοδα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενός έτους στο σύνολο της οικονομίας είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος από αυτά πηγαίνει ως "εργοδοτική εισφορά" στο ταμείο των ασφαλιστών. Το Ταμείο αυτό μάλιστα εξακολουθεί να πληρώνει 14 συντάξεις το χρόνο, δηλαδή τις 12 κανονικές, δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα και επίδομα αδείας που κόπηκαν ολοσχερώς από όλους τους συνταξιοούχους. 
Επίσης δίνει κίνητρο στους ασφαλισμένους-μέλη του ώστε όσοι συνεχίσουν να ασφαλίζονται και μετά τα 35 τους χρόνια, να παίρνουν για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας πέραν των 35 ετών προσαύξηση σύνταξης κατά 0,5% μέχρι να συμπληρωθούν 40 χρόνια. 

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας 

Ένα ακόμη επεισόδιο της γενικευμένης, τελευταία, εκστρατείας αποπληροφόρησης γύρω από το ασφαλιστικό είδε το φως της δημοσιότητας στο φύλλο της 11ης Οκτωβρίου του Ελεύθερου Τύπου, με τίτλο «Υπογραφή Κατρούγκαλου σε φόρο υπέρ τρίτων».
Στο εν λόγω δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι, δήθεν, με υπουργική απόφαση επανέρχεται κοινωνικός πόρος, και μάλιστα με μορφή φόρου, υπέρ του επαγγελματικού ταμείου των ασφαλιστικών εταιριών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑ). Αυτό είναι απολύτως ανακριβές.
Στην πραγματικότητα, εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τον εν λόγω «κοινωνικό πόρο» που καταργήθηκε, όπως και οι λοιποί συναφείς, με το νόμο 4254/2014 με εργοδοτική εισφορά που υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ενός έτους. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κοινωνικό πόρο, πολύ λιγότερο για φόρο, εφόσον δεν επιβάλλεται από το νόμο αλλά βασίζεται σε εθελοντική συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.
Η παρέμβαση, εξάλλου, του Υπουργείου εξαντλήθηκε στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής τροποποίησης του καταστατικού του εν λόγω επαγγελματικού ταμείου. Οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είχαν γίνει υπό την αιγίδα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και η σχετική εισήγηση για την υπογραφή της κυρωτικής υπουργικής απόφασης ήταν του πρώην γενικού γραμματέα κ. Γ. Ρωμανιά.
Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει όλοι, και ιδίως ο Τύπος, να εξασφαλίσουν την καλύτερη, πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αποφεύγοντας εντυπωσιασμούς και παραπληροφορήσεις.


  Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου